Ishrana bez pšenice, raži i ječma: bezglutenska dijeta za dobar rad creva

Nadimanje, bol u stomaku, hronična dijareja, gubitak na težini, gasovi, meteorizam, umor... često su sve to posledice intolerancije na gluten. Evo na koje namirnice bi trebalo obratiti pažnju!

Gluten je protein najčešće prisutan u pšenici, raži i ječmu. On obezbeđuje elastičnost proizvodima od brašna ali može biti poguban za osobe obolele od celijakije.

Bolest nastaje onog trenutka kada imuni sistem prepozna protein pšenice, raži ili ječma kao potencijalnog neprijatelja i napadne ga antitelima (reakcija zvana antigen - antitelo). To se odvija u sluznici tankog creva usled netolerancije na pojedine vrste namirnica (uključujući i gluten), dodatno opterećujući naš imuni sistem.

Celijakija: da li je nađeno rešenje za netoleranciju na gluten...

S druge strane, gluten kao protein nije esencijalan i zamenjiv je drugim izvorima iz namirnica. Gluten podstiče niz reakcija koje uzrokuju upalne procese u tankom crevu. Rezultat je uništenje ćelija crevne sluzokože i atrofija crevnih resica neophodnih za iskorišćavanje hranljivih materija.

Simptomi su nadimanje, bol u stomaku, hronična dijareja, gubitak na težini, gasovi, meteorizam, umor. U tom slučaju neophodna je stroga doživotna bezglutenska dijeta. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste činjenica da je nešto bez glutena, ne znači da je ta namirnica niskokalorična.

Nedostatak glutena ima za posledicu dodatak masnoća i šećera određenim proizvodima kako bi se popravio ukus hrane.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.