Zeleni eliksir života hlorofil: moćno lekovito sredstvo protiv anemije i karcinoma

Naučnici su otkrili da hlorofil ima neverovatna lekovita dejstva i da sprečava i leči mnoga oboljenja, a evo kako da ga pravilno iskoristite za zdravlje organizma!

Ovaj sastojak zelenih biljaka mnogo je više od lepe boje. Brojna istraživanja potvrđuju snagu hlorofila u olakšavanju mnogih tegoba i bolesti. Jedan naučnik otkrio je da je hlorofil sličan hemoglobinu, pa može čak da poboljša i krvnu sliku.

Da li je tunjevina opasna po zdravlje: evo koliko tunjevine smeju da jedu deca, a koliko odrasli

Godina 2017. bila je na poseban način posvećena zelenilu. Tom je rečju (eng. greenery) institut Pantone, vodeći svetski autoritet za boje, nazvao nijansu koja je obeležila godinu. Od početka ovog veka Pantone svake godine proglašava „naj" boju u dizajnu i modernom življenju. Sveža i vedra nijansa greenery odgovor je na velika previranja, napetosti i neizvesnosti u današnjem svetu. Više nego ikad potrebne su nam pozitivne misli. Što smo užurbaniji i zavisniji od tehnologije, to više čeznemo za svojim iskonskim „ja". „Zelena je boja nade, harmonije, povratka prirodi, kreativnosti i novih početaka", izjavila je Leatris Ajsmen, izvršna direktorka instituta Pantone.

Taj svojevrstan zeleni talas podseća kako je boja koju izjednačavamo sa zdravljem i ekologijom zaista boja života. Naša planeta je zelena zahvaljujući hlorofilu, prirodnom pigmentu koji se nalazi u biljkama i algama, odnosno fitoplanktonu.

Hlorofil je ključan za fotosintezu, proces kojim biljke pomoću sunčeve svetlosti, koristeći pritom vodu i ugljen-dioksid, proizvode ugljene hidrate poput glukoze, skroba i celuloze kao hranu za svoj rast. Ta hrana je nužna i za opstanak ljudi i životinja jer samo biljke imaju sposobnost da energiju Sunca pretvore u hranljive materije korisne za sva bića. Fotosintezom nastaje i kiseonik, bez kojeg život na Zemlji takođe ne bi bio moguć. Ukratko, da nema hlorofila, ne bi bilo ni nas, objašnjavaju naučnici.

Odavno se biljno zelenilo smatra jednim od najmoćnijih prirodnih eliksira, a otkad su francuski biohemičari Žozef Kavento i Pjer-Žozef Pelitier pre dvesta godina prvi put izolovali hlorofil, on je neiscrpna naučna tema. Hlorofil je prozvan biljnom krvi nakon što je nemački nobelovac Ričard Vilstoter 1915. godine ustanovio sličnost između hlorofila i hemoglobina, crvenog pigmenta u ljudskoj krvi koji je nužan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prenos kiseonika. Naime, molekul hlorofila građom je vrlo sličan hemoglobinu, s tom razlikom da se u središtu molekula hemoglobina nalazi atom gvožđa, a u hlorofilu je to magnezijum. Dokazano je da hlorofil povoljno deluje na krvnu sliku i pospešuje lečenje anemije jer se u organizmu ponaša poput hemoglobina.

Naučnici iz instituta Linus Pauling na američkom univerzitetu Oregon već decenijama sistematski proučavaju hlorofil. Pritom su analizirali i rezultate brojnih drugih stručnjaka objavljene u poslednjih stotinak godina. Među njima je švajcarski farmakolog Emil Burgi koji je 1932. u knjizi Das Chlorophyll als Pharmakon (Hlorofil kao lek) opisao da su njegova istraživanja potvrdila kako uzimanje preparata s hlorofilom, osim krvne slike, poboljšava i rad srca i uravnotežava krvni pritisak.

Analiza instituta Linus Pauling pokazuje da je 40-ih i 50-ih godina prošlog veka hlorofil postao popularno sredstvo za lečenje rana, čireva i crevnih upala. U časopisu American Journal of Surgery objavljen je niz medicinskih radova o tome, poput istraživanja G. H. Kolinsa (1945.), o izuzetnoj delotvornosti hlorofila u zaceljivanju oštećene kože, i kad se nanosi na kožu i kad se uzima u obliku oralnih preparata, i istraživanje E. Karpentera (1949.) o blagotvornosti hlorofila u lečenju čira na želucu. To je dokazala i poznata američka studija Offenkrantz, objavljena 1950. u časopisu Review of Gastroenterology. Pri tom istraživanju je više od 70 posto pacijenata s čirom na želucu već u roku od jednog do tri dana nakon početka uzimanja hlorofila otopljenog u vodi imalo znatno manje krvarenja, bolova i tegoba sa varenjem, a u razdoblju od dve do sedam nedelja kod većine je zabeležen potpuni oporavak.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.