Zdrava ishrana po Nazarovu

Početkom proleća treba nadoknaditi manjak vitamina i minerala nastao nepravilnom ishranom tokom zime. Uključite redovnu salatu od sezonskog povrća uz svaki osnovni obrok, savetuje Georgij Nazarov.

Georgij Nazarov, rođeni Rus, koji već dugo živi u Beogradu, privukao je pažnju mnogih svojim konceptom zdrave ishrane. Osam godina je rukovodio ''Centrom prirodne medicine Nazarov'' u Ruskom centru za nauku i kulturu. Stručni je saradnik mnogih časopisa o zdravlju, ima svoje savetovalište, održava pojedinačne konsultacije i seminare. Objavio je brojne knjige o zdravlju.

Kao u svemu, najvažniji je početak, pa tako dan, prema Nazarovu, ne valja početi obilnim doručkom, zato što naš organizam ujutro, odmah nakon ustajanja, još nije spreman za kvalitetan proces varenja hrane.

''Na početku dana poželjno je da se koristi voće ili zdravi napici, poput čaja, prirodnih sokova, limunade ili kombuhe. Nesto kasnije poželjno je uzeti zdravi doručak (možete napraviti sami ili kupiti gotov u prodavnicama zdrave hrane iz palete proizvoda Nazarov) koji se sastoji od pšeničnih klica, mlevenih semenki od lana , bundeve i susama, kakaoa i cimeta.Tome se dodaje suvo voće, potopljeno preko noći, laneno ulje , badem i brazilski orah. Na taj način ćemo organizmu obezbediti potrebne sastojke, posebno vitamine B grupe, kalijum, magnezijum, gvožđe, omega 3 i omega 6 masne kiseline, kao i antioksidant selen . Zdrav doručak će delovati kao neka vrsta metle za naša creva i počistiti ostatke stare stolice koje svako od nas nosi, u proseku od tri do pet kilograma, pa čak i oni ljudi koji ne jedu meso, naročito ako jedu previše dugo kuvane, a posebno dimljene ili pržene hrane'', kaže Nazarov.

A uobičajena kafa?

Za sve one koji se sad pitaju gde je tu obavezna jutarnja kafica, vesti nisu ni crne ni bele. Prema Nazarovu, pijenje kafe ima mnogo štetnih posledica, ali ako neko ima izrazito nizak pritisak i ne može bez kafe na koju se navikao, nije toliko strašno ako pije jednu do dve šoljice dnevno. ''Samo bih preporučio da se koristi obična kafa, a ne instant i da se pije ili sa smeđim šećerom ili sa medom. Takođe, veoma je važno da se kafa pije na prazan stomak, a ne posle jela, jer se na taj način remeti proces varenja. Posle pijenja kafe takođe treba napraviti pauzu, od bar pola sata, do uzimanja hrane'', savetuje Nazarov.

Nakon osnovnog obroka treba napraviti pauzu sa pićem i jelom, od 3 do 4 sata, da bi pojedena hrana mogla što kvalitetnije da se svari. Vredi znati da čaša vode popijena uz ili posle obroka, za preko 50% razblažuje želudačnu kiselinu i obilato ispira fermente. Ručak treba da se sastoji, pre svega, od obavezne porcije sveže salate, koja ide uz osnovni obrok, što mogu biti integralne palačinke sa namazom od sojinog sira, punjeni pečeni krompir sa namazom od semenki, zdrava pita ili pica itd.

U svojim knjigama Nazarov je detaljno dao spiskove namirnica koje ne treba mešati u jednom obroku, a neke od osnovnih preporuka bile bi sledeće: ''Ako već jedemo belančevine životinjskog porekla, onda ih ne treba u istom obroku mešati sa drugim belančevinama životinjskog porekla, recimo jesti sir i jaja. Takođe, mešanje životinjskih belančevina i ugljenih hidrata u jednom obroku nije najsrećnije rešenje. Dalje, poželjno je po mogućnosti koristiti hranu iz svog okruženja i poštovati sezonsku ishranu. Poželjno je da pretežno koristimo domaće voće, ali zimi, kada je sužen izbor, slobodno možemo uključiti južno voće, vodeći računa da na njemu nema buđi'', kaže Nazarov.

Što se tiče večere, ako neko želi da poveća telesnu težinu, može da koristi treći osnovni obrok i u večernjim satima, na primer, sojino kiselo mleko, biljni milk šejk od banane i biljnog mleka sa dodatkom banane i sušenog voća. Poželjno je da se poslednji obrok u tom slučaju pojede do osam sati uveče. ''Ipak, opšta preporuka je da, ako neko ima zadovoljavajuću ili prekomernu težinu, glavni i ujedno poslednji osnovni obrok treba da bude onaj koji smo pojeli oko 16–17 časova. Ukoliko ogladnite u večernjim satima, možete pojesti voće ili suvo voće, ali važno je ispoštovati barem dvočasovnu pauzu do odlaska na spavanje.'' Jednom nedeljno ili u dve nedelje Nazarov savetuje post u obliku potpunog gladovanja ili korišćenja samo voća.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.