Zašto treba da koristite rogač u pripremi jela: ova zdrava namirnica savršena je zamena za čokoladu (2 RECEPTA)

Rogač je odlična zamena za kakao, kafu i čokoladu, a evo kako utiče na zdravlje organizma! Otkrivamo recepte za slatke kocke i supu od rogača...

Verujem da svako od vas zna bar jedan od onih brzinskih recepata za kolače koji koristi kada se gosti iznenada najave pa nema mnogo vremena za pripremu.Običaji nalažu da se gosti dočekaju kako valja, pa osim kafice poželjno je da se posluži bar neki kolač. Kada ni finansijska situacija nije sjajna (tzv. kraj meseca), verovatno se ne mislite mnogo, već odmah izvlačite kec iz rukava.

Za ovakve situacije i ja imam svoj omiljeni recept. Kada sam ga prvi put isprobala, dopao mi se, pa od tada kod kuće uglavnom uvek imam sve sastojke koji su mi potrebni za njegovu pripremu. Doduše, češće ga pravim zimi jer leto zbog obilja svežeg voća pruža više prilika za pripremu raznoraznih poslastica. Pre nego što vam dam recept otkriću vam samo jedan sastojak - ROGAČ.

Recept za brz i sočan kolač bez brašna: kako da napravite kolač od ovsenih pahuljica sa jabukama (VEGETARIJANSKI RECEPT)Recept za brz i sočan kolač bez brašna: kako da napravite kolač od ovsenih pahuljica sa jabukama (VEGETARIJANSKI RECEPT)Zdrav i sočan kolač bez brašna - evo kako da napravite kolač od ovsenih pahuljica!

Prvi put sam se upoznala sa rogačem kao dete. Često sam kod bake na selu jela ukusnu štrudlu koja nije bila ni sa makom ni sa orasima koje je spremala moja mama, već sa rogačem. Naravno, tada nisam imala predstavu šta je rogač, niti me je to mnogo interesovalo. Štrudla je bila super, i to mi je tada bilo jedino važno.

Kako su godine prolazile, rogač je polako počeo da pada u zaborav. Pre nekoliko godina setih se štrudle iz detinjstva i reših da rehabilitujem rogač. Sada ću vam navesti nekoliko razloga zbog čega bi bilo poželjno da rogač bar ponekad ,,uskoči“ u kolače ili neku drugu poslasticu.

Rogač sadrži visok procenat belančevina i složenih ugljenih hidrata, a veoma malo masti. Posebno bih istakla i to da je rogač odličan izvor kalcijuma. Sto grama mlevenog rogača sadrži čak 352mg kalcijuma. Može se koristiti kao zamena za kakao odnosno čokoladu. Ali za razliku od kakaoa, ne sadrži oksalnu kiselinu koja ometa apsorpciju nekih minerala. Ovaj podatak je važan i za one sa bubrežnim kamencima čiji je sastav kalcijum oksalat i kojima se preporučuje da izbegavaju namirnice koje sadrže oksalnu kiselinu (a vole čokoladu!). Za razliku od kakaoa, rogač ne sadrži ni purine. Većini od vas ovaj podatak verovatno ne znači mnogo, ali oboleli od gihta i te kako znaju koliko je važno da izbegavaju namirnice sa purinima. Rogač je za njih dobra alternativa za kakao. S obzirom da sadrži složene ugljene hidrate preporučuje se i dijabetičarima. Rogač se koristi u slučajevima dijareje i kolitisa, naročito kod dece. Dejstvo se pripisuje taninima, pektinima i sluznim materijama koje rogač sadrži. Oni vezuju za sebe toksine i inaktiviraju ih. Rogač ne sadrži stimulanse centralnog nervnog sistema poput kofeina, teofilina ili teobromina, pa se može koristiti i u večernjim satima jer ne remeti san.

Ako do sada niste probali rogač, mislim da su ovo dovoljni razlozi za to. Evo predloga na koje ga sve načine možete koristiti: kao zamenu za kafu, kakao, toplu čokoladu, kao dodatak sutlijašu, pudingu, voćnom frapeu, za posipanje voćnih salata, kao dodatak musliju...

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.