Zašto treba da jedete seme lupine: ove semenke su zdravije od soje, a evo kako utiču na naš organizam

Semenke lupine su neverovatno lekovite i savršen dodatak veganskim i vegetarijanskim jelima, a evo kako utiču na naš organizam!

Soja, miljenica vegetarijanaca, vegana, sportista i svih koji vole zdravu hranu, ima ozbiljnu konkurenciju pod imenom lupina ili lupini. Naravno, ne bez razloga jer semenke ili plodovi biljke koja se često naziva i vučjak, pa lupi ili vučika pasulj, po svojim hranjivim sastojcima pokazuje da je zdravija od soje.

Zašto svaki dan treba da pojedete 4 urme: recept za domaći musli od urmi (RECEPT + ZDRAVLJE)

Na primer, seme lupine sadrže čak 50 % vrednih proteina, vrlo malo kalorija i masnoća i imaju vrlo niski glikemijski indeks. Ne sadrže laktozu, gluten i holesterol te na naš organizam deluju alkalno, odnosno neutraliziraju njegovu kiselost. Lupina je bogata i esencijalnim masnim kiselinama, mineralima, kalcijumom, magnezijem, gvožđem, hromom i cinkom.

Može se pohvaliti i antioksidantima, beta karotenom i vitaminom E te važnim vitaminom B12, a što je još važno za razliku od soje, ne proizvodi se genetski modifikovana. Ali, iako je "nova" super hrana, te je tek krenula u osvajanje polica prodavnica zdrave hrane i naših tanjira, ona nam je sve samo ne nepoznata.

Naime, biljka lupina, žbunasta cvetnica odavna nas u našim vrtovima osvaja lepotom svojih velikih uspravnih cvetova prekrasnih boja. Međutim, osim za ukras, lupini se uzgajala i za ishranu.

Jestive sorte lupine se baš kao i soja, koriste i u prehrambenoj industriji kao zamena za meso, sir, jaja i mleko, pa i kafu.

U prodavnice zdrave hrane lupina dolazi kao brašno, protein u prahu ili tabletama i mleko, tofu ili jogurt, ali i u mnogim drugim oblicima, poput vege suhomesnatih proizvoda, namaza, pašteta, sladoleda, keksa, pudinga i slično.

Brzo, jeftino i zdravo vegansko jelo: kako se pravi čorba od tikvica i krompira (RECEPT)

Sastojcima bogato brašno od lupine vrlo je jednostavno za upotrebu, pa se njime može zameniti 15% brašna u bilo kojem receptu za kolače, palačinke, vafle, testeninu, hleb, peciva i slično. Zanimljivo je da lupina brašno testo dodatno čini prozračnim i trajnijim.

Brašno se, kao i lupina proteini u prahu može umešati u sve vrste zdravih napitaka, muslije, kaše i slično. Kuvane lupina semenke koje nalikuju na kuvane semenke kukuruza jedu se kao grickalice i savršene su za salate, a dobrodošle su i kao zamena za ostale mahunarke, kao što je pasulj, grašak ili leblebije. Ali, ipak lupini pasulj nije za sve, pa njegovu konzumaciju trebaju izbegavati osobe sklone alergijama na hranu, posebno na soju i kikiriki.

Izvor: Coolinarika

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.