Zašto je važno da stavite ulje u salatu

Antioksidansi, likopen i beta karoten vrlo su važni za zdravlje organizma, evo kako će se najbolje iskoristiti iz hrane.

Poznato je da masti pomažu organizmu da iskoristi pojedine vitamine. Sada se zna da olakšavaju iskorišćavanje i drugih za život i zdravlje važnih hranjivih materija.

Neki vitamini su rastvorljivi u mastima (zovu se liposolubilni): A, D, E i K. Drugi su rastvorljivi u vodi - hidrosolubilni kao vitamin C i vitamini B grupe. Prvi se iskorišćavaju iz hrane ako u njoj ima masnoće. Nedavna istraživanja su pokazala da malo masnoće u salati, bilo koje ulje koje obično stavljamo, pomaže iskorišćavanje za život i zdravlje važnih materija kao što su antioksidansi, likopen i beta karoten.

Masti su neophodne i za iskorišćavanje vitamina D3, piše The Sydney Morning Herald. Pedeset dobrovoljaca, koji su učestvovali u istraživanju, su svako jutro dobijali vitamin D3 tokom doručka.

Veganski recept: krompir salata sa šargarepom, celerom i peršunom...

Bilo je dva menija za doručak. Jedna grupa je dobijala belančevine, voće, tost i sok od brusnice. Doručak druge grupe je sadržao mononezasićene masne kiseline (maslinovo ulje) i polinezasićenih masnih kiselina (kukuruzno ulje). Za ručak i užinu su dobijali sličnu kombinaciju belančevina, ugljenih hidrata i masnoća kao za doručak. Tokom dana testirana je krv. Grupa koja je za doručak konzumirala 32% masnoće više imala je viši nivo vaitamina D3, bez obzira na tip masnoće.

Masnoće ne potpomažu resorpcija svih materija bitnih za zdravlje. Na primer kalcijum nije rastvorljiv u mastima, pa one nisu bitne za njegovo iskorišćavanje. Masti stimulišu lučenje žuči, koja olakšava njihovo varenje i resorpciju vitamina rastvorljivih u njima. Kalcijum se bolje resorbuje iz pojedine hrane, ali za to nije potrebna masnoća. Na primer, mnogo se bolje iskorišćava iz mlečnih proizvoda sa manjim procentom masnoće nego iz masnijih.

Izvor: Porodični lekar

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.