Zašto je kurkuma dobra za vaše zdravlje

Poznat u ajurvedi kao "lek za sve", turmerik bi trebalo da se nađe u vašoj svakodnevnoj ishrani.

Curcuma longa, drugačije poznata kao turmerik, jeste krtola koja je u upotrebi 6000 godina i pripada istoj familiji biljaka kao i đumbir. Gaji se uglavnom u jugoistočnoj Aziji i začin koji mi kupimo u prodavnici se dobija mlevenjem suve krtole. Pored upotrebe u medicini i u pripremi hrane, zbog svoje izrazito žute boje ima značajno mesto u komercijalnoj proizvodnji kao moćan agens za bojenje - od svile, preko pamuka, papira, do kozmetičkih proizvoda i hrane. Stoga obavezno zaštitite garderobu dok kuvate da biste sprečili fleke koje se teško skidaju.

Turmerik spada u grupu začina koji zagrevaju. Mleveni, nekuvani turmerik ima prodoran, zemljani ukus, a u kuvanim jelima se ta jačina gubi i ostavlja pomalo gorak, biberasti podukus, ali kada koristite sveže rendani začin u kuvanju, on zadržava tu zemljanu, gorkasto-ljutkastu jačinu. Vrlo je osetljiv na svetlo, te ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu i to najviše 6 meseci, jer potom gubi svoje sposobnosti. Odličan je izvor gvožđa i mangana, vitamina B6, kalijuma i dijetalnih vlakana.

Turmerik je jedan od začina čije su aktivne supstance, kurkuminoidi (kurkumin, demetoksikurkumin i bisdemetoksikurkumin), od sredine 70-ih godina prošlog veka postale tema mnogih naučnih istraživanja na zapadu. Neki rezultati ukazuju da turmerik i njegove aktivne supstance imaju jedinstveno anti-inflamatorno i antioksidantno svojstvo, dok drugi ističu njihov potencijal u prevenciji kao i dodatak terapiji za rak i HIV, dijabetes, artritis, Alchajmerovu bolest i različite alergije.

Ajurveda je davno prepoznala njegova posebna antioksidantna svojstva, pa samim tim i moć njegove podrške imunološkom sistemu. Doktori ajurvede ga preporučuju kao čistač krvi, tonik za stomak i problematičnu kožu, ali i za probleme sa jetrom kao što je žutica i infekcije urinarnog trakta. Jedan od ajurvedskih lekova za prehladu je kuvano, zaslađeno mleko sa turmerikom - jogini ga nazivaju "zlatnim mlekom".

U indijskoj kuhinji turmerik obično ide zajedno sa biberom; jedno skorašnje istraživanje je otkrilo da se turmerik i njegove aktivne supstance loše apsorbuju iz digestivnog trakta, a da to potpomažu piperini, aktivne supstance iz crnog bibera. Nije ni čudo da ajurveda u terapeutske svrhe turmerik kombinuje sa biberom ili trikatu mešavinom (digestivni stimulant koji se sastoji od đumbira, crnog i dugačkog bibera).

Da biste postigli željeni efekat, bilo u ishrani ili u medicinske svrhe, više ne znači bolje, naprotiv. Dovoljno je da u jelo stavite četvrtinu kašičice, a kada hoćete da ga konzumirate u medicinske svrhe, obavezno se posavetujte sa doktorom zapadne medicine ili ajurvede.

U knjizi "Joga bilja" autori Frouli i Lad ističu da, energetski, "turmerik daje energiju Božanske Majke i daruje prosperitet". On pomaže da se pročiste suptilni energetski kanali i čakre i ima moć da oslobodi blokiranu vatru na svim nivoima. Konzumiranje turmerika na um deluje satvično ili harmonizujuće.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.