Začin koji čuva pluća i jača imunitet: saveti nutricioniste - evo kako da sačuvate ZDRAVLJE

Saveti nutricioniste - evo koja hrana i začini čuvaju zdravlje disajnih puteva i imunog sistema!

Za dobro zdravlje je ključan dobar imunuloški sistem kao odbran organizma od virusnih i bakterijskih infekcija.

Najbolji način za poboljšanje imuniteta je uravnotežiti kalorije, jesti laganiju i probavljivu hranu.

Savete za bolji imunitet podelila je nutricionistkinja, mr. sc. Irena Švenda.

Kako poboljšati imunitet?

Najbolje je da uravnotežite kalorije i unesete puno dobrih masti, vlakana, kvalitetnih ugljenih hidrata i različitih izvora belančevina.

8 stvari koje treba da uradite usled korona virusa: sprečavaju anksioznost, napad panike i smanjuju stres8 stvari koje treba da uradite usled korona virusa: sprečavaju anksioznost, napad panike i smanjuju stresStrah od korona virusa - 8 načina da sprečite anksioznost i smanjite rizičan stres!

Kao i kod drugih virusnih infekcija postoje namirnice koje mogu da poboljšaju imunološki sistem. Prvenstveno je to hrana bogata C vitaminom, sveže voće i povrće ili kraće termički obrađeno, masnoće i vlakna.

"Treba jesti namirnice bogate C vitaminom kao što su luk, beli luk, praziluk, peršun i celer. Luk i beli luk osim što su odlični u borbi protiv virusa i bakterija, pomažu i kod različitih disajnih infekcija. Luk možemo jesti i sirov, a možemo ga ubaciti u supu. Takođe, naseckani peršun ili celer dobro je dodati u supur. Što se tiče voća, izvrsne voćke su nar i citrus", kaže Irena.

U ishranu treba uvrstiti i maslinovo ulje, jesti meso, ribu, avokado, semenke i orahe.

" Jedite namirnice koje su probavljive i stvaraju puno sluzi u želucu i gornjim disajnim putevima. Dinstana hrana, žitarice, mahunarke, meso, riba, povrće koje je kratko termički obrađeno i salata. Uz to, preporučujem korišćenje začina u ishrani", govori Irena.

Redovno konzumiranje takvih namirnica štiti organizam od virusa i bakterija te nam pomaže u sprečavanju da se razbolimo. Težite raznolikim začinima i biljem. Cimet i crni biber su odlični začini, a cimet pomaže za zdravlje pluća.

Osim toga, jako je bitno piti vruće napitke.

" Čaj je odlična preventiva. Efikasan je čaj od đumbira, a unutra možete staviti klinčić koji je antiseptik. On se može žvakati, a i dezinfikuje grlo. Takođe, usta možemo ispirati čajem od žalfije. U čaj treba staviti med koji blago deluje na sluznicu i limun koji je bogat C vitaminom ili pomorandžin sok, ali s njim treba biti oprezan jer on deluje agresivno za sluznicu želuca. Stoga oni koji imaju gastritis treba da budu oprezni. Uz to, u čaj možemo dodati i malo crnog bibera. Umesto hladne vode probajte da pijete toplu vodu, odnosno vruću vodu do nivoa podnošljivosti", objašnjava Irena.

ČAJ koji jača imunitet, snižava temperaturu i štiti od oboljenja: prirodni lek koji se koristi vekovima (RECEPT)ČAJ koji jača imunitet, snižava temperaturu i štiti od oboljenja: prirodni lek koji se koristi vekovima (RECEPT)Čaj koji štiti telo od oboljenja - vekovima se koristi za lečenje virusa i prehlada!

Ukoliko primetite simptome prehlade treba se pridržavati ovih prehrambenih navika, unositi lagane namirnice bogate nutrijentima, piti vruće napitke, a uz to savetuje se i ispiranje usne dupljepropolisom koji ima antivirusna sredstva i pomaže u borbi protiv virusa i bakterija. Pored ishrane vrlo je bitna fizička aktivnost i izlaganje suncu.

"Sunčeva svetlost je dobra za imunitet, a loša za viruse. Jedan od razloga što je grip zimski problem jeste taj što se virus gripa najbolje prenosi pri nižim temperaturama i niskoj vlažnosti. Sunčeva svetlost takođe pomaže našim telima da proizvode vitamin D, a bakterije i virusi se uništavaju pomoću sunca", kaže Irena.

Izloženost prirodi smanjuje stres, a i poboljšava funkciju imunoloških ćelija.

Još jedan ključan faktor za bolji imunitet je san.

"Regeneracija naših tkiva najbolje se kreće od 22, 22:30 h do dva sata u noći. Ako pomerimo taj deo preskačemo lučenje hormona rasta koji utiče na oporavak naših tkiva i imunološkog sistema. Time smanjujemo mogućnost obrane organizma od bilo kojih uzročnika prehlade. Spavanje na vreme je vrlo bitno, a može i rano buđenje. Spavanje do 23 sata je ključno za imunološki sistem. U proseku je dovoljno 7 do 8 sati, a nekim ljudima može biti dovoljno i šest sati sna", zaključuje nutricionista.

Izvor: Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.