Začin koji čisti creva, podstiče mršavljenje i sprečava celulit: evo kako se pravilno koristi sečuanski biber

Sečuanski biber je lekoviti začin koji se vekovima koristi u službi zdravlja...

Sečuanski biber je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše sličnosti s klasičnim biberom.

Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama.

U narodnoj kineskoj medicini ovaj začin se vekovima koristiou borbi protiv loših bakterija.

Ovaj začin brzo snižava krvni pritisak: vekovima se koristi kao lek protiv raznih oboljenjaOvaj začin brzo snižava krvni pritisak: vekovima se koristi kao lek protiv raznih oboljenjaLekoviti začin koji pomaže kod hipertenzije - lek iz Indije osvojio svet prirodne medicine!

Uz to ljuti začini su poznati i kao "čistači creva" koja ih čiste od neželjenih parazita. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsnan alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.

Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tiganju, pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna se bacaju jer imaju gorak ukus i teksturu koja može upropastiti ukus hrane.

Biljke koje pomažu kod upala: evo koji čajevi leče upalu grla, sinusa, nosa i mokraćnih kanalaBiljke koje pomažu kod upala: evo koji čajevi leče upalu grla, sinusa, nosa i mokraćnih kanalaUmesto tableta potražite lek protiv upala u prirodi - evo koje biljke leče upale disajnih organa, mokraćne bešike i crevnu virozu!

Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdastim anisom i đumbirom u pripremi azijskih poslastica. U kombinaciji sa čili prahom dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.

Neki tvrde da sečunaski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primetiti peckanje, otupelost i lagano "zujanje". Pripazite u doziranju jer ovaj biber ima alkalnu ph vrednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnjenje i obamrlost usana.

Izvor: Pun kufer/Espreso

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.