Vitamin koji treba da unesete u organizam svaki dan: ako često jedete ovo voće, imaćete odličan imunitet

Koja sve oboljenja sprečava citrusno voće - neverovatan dar prirode!

Iako je poznato da vitamin može da nam pomogne u borbi sa prehladama, ispostavilo se da konzumiranje citrusa svakog dana sprečava ozbiljna oboljenja, uključujući tumore i srčane bolesti.

U knjizi "Jedi bolje, živi duže: Shvati šta je potrebno tvom telu da bi ostalo zdravo" ("Eat Better, Live Longer: Understand What Your Body Needs to Stay Healthy’) stručnjaci za ishranu Sara Bruer i Džulijet Kelov ističu da je citrusno voće ključ dugog života, piše britanski Metro.

Saznajte sve o ljutim papričicama i njihovom lekovitim svojstvimaSaznajte sve o ljutim papričicama i njihovom lekovitim svojstvimaOvo je priča o više začina koje različitim metodama dobijamo iz paprika i papričica iz roda capsicum. Svi oni imaju zasebno mesto…

Kako kažu, citrusi bi svakodnevno trebalo da se nađu na našem meniju, najbolje jedna pomorandža, mandarina, grejpfruit, limun ili limeta. Osim toga, voće treba jesti sveže i čuvati ga na sobnoj temperaturi jer ono tada sadrži više tečnosti.

Nuticionistkinje takođe tvrde da kora sadrži mnogo više antioksidanata od soka, pa bi trebalo da je izrendamo i dodamo u jelo kako bismo poboljšali ukus hrane.

Povećanjem unosa vitamina C u vašu ishranu ostvarićete različite koristi. Pre svega, on utiče na kolagen koji pomaže da obnovite tkiva, leči razna oštećenja na koži i čini je zdravijom i sjajnijom.

Nuticionisti navode da je jedna studija sprovedena među ženama u Americi pronašla da veće uzimanje vitamina C smanjuje bore za 11 odsto.

Vitamin C je takođe povezan sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja – jedna studija u kojoj je učestvovalo 115.000 odraslih osoba je pokazala da ljudi sa velikim unosom citusnog voća u svoju ishranu imaju 28 odsto smanjen rizik od nastanka infarkta.

Jača imuni sistem, spračava prehladu i ubrzava metabolizam: svaki dan popijte ovaj zdrav i povoljan napitakJača imuni sistem, spračava prehladu i ubrzava metabolizam: svaki dan popijte ovaj zdrav i povoljan napitakVerovali ili ne, sokom od mandarine možete ojačati imunitet, evo i zašto...

Citusno voće takođe pomaže u smanjenu nivoa holesterola, te Sara i Džulijet preporučuju da jedete celu voćku umesto samog soka jer se hesperidin, supstanca koja je zaslužna za regulisanje holesteroma, nalazi upravo u beloj opni i kori.


- Brojne studije su pronašle da ishrana u kojoj je u velikoj meri zastupljeno citusno voće štiti od mnogih oboljenja, uključujući rak, artritis, srčana oboljenja, kataraktra i dijabetes. Istraživanje sugeriše da citusi mogu da smanje rizik od zloćudnog tumora ždrela, grkljana, jezika, želuca za 40 do 50 odsto - zaključuju dr Bruer i dr Kelov.

Izvor: B92/Espreso

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.