Vegan čokoladni krem

Zdrava varijanta, puna lešnika, s ječmenim sladom umesto šećera.

Retki su oni koji ne vole čokoladu. Nažalost, u njima uglavnom ima najmanje kakaa, a najviše nezdravog šećera, mleka i sojinog lecitina, najverovatnije od GMO soje. Hajde zato da napravimo zdraviju varijantu, punu lešnika, sa ječmenim sladom umesto šećera. Iznenadićete se kako je ukus mnogo bolji i bogatiji od popularnih kupovnih čokoladnih kremova.

Pripremljeni vegan čokoladni krem držite u frižideru i, kad poželite slatko, uzmite jednu (ponekad i dve) kašičice. Ili ga zagrejte, razredite vodom ili organskim sojinim mlekom, izmešajte i koristite kao krem za palačinke.

Sastojci:

  • 1 šolja pečenog lešnika
  • 1 šolja ječmenog slada
  • 1/2 - 1 šolja čistog kakao praha (bez šećera)
  • 1-2 šipke vanile (nije obavezno)
  • po potrebi: malo organskog sojinog mleka ili vode

Priprema:

Ječmeni slad, u teglici, stavite u posudu sa vrućom vodom, da se malo rastopi i postane tečniji. Za to vreme, pečene lešnike očistite od ljuskica koliko god možete, trljajući ih između dlanova. Lešnike sameljite što sitnije - na mašini za mlevenje oraha, u blenderu ili najbolje - u električnom mlinu za kafu (ovako se dobija najfiniji prah).

Ječmeni slad sada prespite u šerpicu za kuvanje kremova. Zagrejte ječmeni slad tako da postane skroz tečan, kao neki sirup. U ječmeni slad umešajte mlevene lešnike, a zatim i kakao prah (koliko ćete kakao praha dodati, zavisi od toga koliko “jaku” čokoladu volite).

Izmešajte sve snažno, da se sjedini u fini krem. Ako imate mogućnosti da kupite pravu vanilu, razrežite 1-2 šipke, vrhom nožića sastružite sadržaj sa semenkama i dodajte ga u krem. Napomena: krem će biti značajno gušći kada se ohladi. Ako pravite neki kolač i treba vam krem, koristite ga ovako vrućeg, a on će se posle ohladiti i stegnuti.

Ako želite namaz za palačinke, umešajte malo prokuvane vode ili organskog sojinog mleka, da dobijete tečniji krem. Imajte u vidu da krem u koji niste dodali vodu ili mleko može da stoji u frižideru znatno duže (i nekoliko nedelja), jer se sporije kvari.  

Napisao: Nikola Pešić,www.zdravirecepti.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.