Uživanje u pasti

Iako pastu mnogi smatraju ugljenohidratnim obrokom, ona zapravo sadrži i obilje proteina, a pritom je i odličan izvor magnezijuma, mangana i selena.

Misterija nastanka paste se nastavlja: jedni tvrde da su je izmislili stari Rimljani, drugi kažu da ju je doneo Marko Polo iz Kine, dok treći tvrde da su je izmislili Arapi. Misterija ipak nestaje u tanjiru punom sočnih špageta: nije tajna da ih (gotovo) svi vole! To je omiljena hrana prezaposlenih ljudi i studenata, i to s razlogom - nema bržeg, jednostavnijeg i ukusnijeg načina da za kratko vreme iznesete na sto tanjir u kome se, pored zdravih masnoća (iz odgovarajućeg sosa na bazi maslinovog ulja), nalazi sve što vam je potrebno za kompletan obrok: složeni ugljeni hidrati i proteini.

Da, dobro ste pročitali: iako pastu mnogi smatraju ugljenohidratnim obrokom, ona zapravo sadrži i obilje proteina: 13g na 100g paste. Ista količina sadrži i 7% dnevne potrebe za gvožđem, a ako se odlučite za integralnu testeninu, taj procenat raste na 20%! Pasta je odličan izvor magnezijuma, mangana i selena. I to sve u samo 350 kalorija, koliko u proseku sadrži 100g špageta (suva mera). Procenat hranljivih sastojaka je veći u integralnoj testenini, koja je zato i zdravija. Ali, i obična pasta nikako ne spada u nezdravu hranu, već u one namirnice koje treba da čine značajan deo ishrane.

Odavno je napuštena predrasuda da pasta goji. Ali goje pojedini sosovi za pastu, kao što su bolonjeze, karbonara i drugi koji u sebi sadrže mleveno meso, slaninu, puter ili pavlaku. Ako želite da uz testenine smršate, onda se odlučite za sosove pripremljene na razumnoj količini maslinovog ulja (ne više od 1 kašike po osobi), s povrćem. Oni koji ne brinu o kalorijama, ali drže do toga da obrok mora biti zdrav, uživaće u izdašnijim sosovima sa mnogo zdravih masnoća (pesto sos sa pinjolama ili sosovi sa ribom i morskim plodovima). Ljubitelji devize "manje je više" ipak se kunu u najprostiju aglio e olio varijantu - kad je pasta začinjena samo kvalitetnim maslinovim uljem i belim lukom, uz eventualni dodatak ljute papričice.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.