Ukusi tradicije: staroplaninski sir na nov način (RECEPT)

Hrana je možda najbolji medijum za prenos poruka tradicije, ne samo u okviru jedne kulture, već i šire. Pripremite jelo po receptu mladog Vanje Puškara, koje će govoriti jezik vaše tradicije: Đubek

Način pripreme jela, pristup namirnicama i njihova obrada, maštovitost u stvaranju menija i, pre svega, taj moderan pogled na tradiciju nalazimo u New Balkan Cuisine konceptu, čiji je osnivač Vanja Puškar, mladi kuvar zaljubljen u ono što radi.

Kako i sam kaže: „Kuvarstvo je višedimenzionalna umetnost čije je delo kratkog veka, ali trag koji može da ostavi je večan. Hrana se duboko urezuje u naše sećanje, pamtimo sva svoja lepa, a i ona manje lepa iskustva.” U bogatstvu podneblja u kome živimo Vanja nalazi inspiraciju za stvaranje ove „višedimenzionalne umetnosti čije je delo kratkog veka”, ali koja može ostaviti večan trag.

Kako da napravite savršene punjene paprike u rerni: veganski recept za paprike punjene pirinčem i povrćemKako da napravite savršene punjene paprike u rerni: veganski recept za paprike punjene pirinčem i povrćemNapravite savršene posne paprike punjene pirinčem i povrćem - veganski ručak koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Đubek (staroplaninski sir)

Sastojci:

  • Đubek
  • Domaći džem od mandarine
  • Lešnik, badem, tostirano seme bundeve, brašno koštica šljive, med
  • Maslac
  • Brašno, 
  • Jaja
  • Prašak za pecivo
  • So
  • Jogurt
Tortelini od bundeve sa šampinjonima: ukusno, zdravo i vegetarijanski (+RECEPT)Tortelini od bundeve sa šampinjonima: ukusno, zdravo i vegetarijanski (+RECEPT)Ukusni tortelini od bundeve sa šampinjonima vrlo su jednostavni za pripremu, a pogodni za ishranu u letnjem periodu.

Priprema:

Đubek: sir seći na komade težine 80g. Grilovati sa obe strane na zagrejanom roštilju ili tiganju.

Hrskave mrvice: jezgrasto voće zajedno sa brašnom od šljive samleti u blenderu, a zatim sotirati na zagrejanom tiganju. Kada mrvice počnu da dobijaju boju dodati med i intenzivno mešati dok se sve ne karamelizuje i mrvice počnu da dobijaju karamel boju.

Blini: brašno, so, jaja, jogurt i prašak za pecivo umesiti u homogenu masu srednje gustine. Na zagrejanom, podmazanom tiganju razliti bline prečnika 5cm. Peći sa obe strane po nekoliko sekundi, tj. dok se ne formira ujednačena zlatno žuta boja.

Serviranje: grilovan đubek premazati domaćim džemom od mandarine i posuti hrskavim mrvicama. Servirati na vazdušastoj blini.

Izvor: Sensa

Marija Milačić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.