Da li je tunjevina opasna po zdravlje: evo koliko tunjevine smeju da jedu deca, a koliko odrasli

Tunjevina je često osnova za ukusan ručak na brzinu, a evo koliko tunjevine smete da jedete da se ne biste otrovali živom!

Tuna u konzervi za mnoge je zdrav i hranljiv ručak na brzinu, ali malo ko zna da tunjevina zbog velikog sadržaja žive može da uništi zdravlje, piše Lepa & srećna.

Zbog industrijskog zagađenja, živa se sve više taloži u organizmu dugoživućih riba. Ova toksična supstanca opasna je po zdravlje nervnog sistema, mozga, srca, bubrega i pluća. Međutim, postoje dve glavne vrste tunjevine koje sadrže različitu količinu žive - prugasta tuna skipjack (lat. katwuwonus pelamis) i bela tuna Yellowfin (Thunnus albacares).

Količina žive je 3 puta veća kod bele tune, pa se preporučuje da deca iznad 6 godina jedu porciju od 85 grama jednom mesečno, deca od 6 do 12 godina dve porcije od 125 grama, dok stariji, isključujući trudnice, mogu da jedu ovu tunjevinu 3 puta mesečno. Pritom, ženama se preporučuje porciju od 170 g, a muškarcima i do 225 grama. Deci starijoj od 6 godina preporučuje se tri porcije tunjevine mesečno od po 85 grama, a starija deca i odrasli mogu slobodno da jedu konzervu prugaste tunjevine jednom nedeljno. Stručnjaci ističu da je najzdravija konzervisana riba losos, jer je bogat omega 3 masnom kiselinom, a ne akumulira živu.

Izvor: Lepa & srećna

procitajte.jpg

Asparagin utiče na širenje raka dojke: evo koja hrana sadrži ovu aminokiselinu

 

Špargla, krompir, morski i orašasti plodovi, kao i crveno meso sadrže jedinjenje koje potpomaže širenje raka dojke, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Asparagin, aminokiselina koja postoji i u mlečnim proizvodima i živini, na neki način pomaže kancerogenim ćelijama da se sa grudi prebace u krvotook i koloniziraju druge delove tela, kažu istraživači sa Kembridža.

Kako se leči visok krvni pritisak: evo kako da promenom stila života izlečite hipertenziju

Iako još nije jasno kako, utvrđeno je da ishrana sa niskim nivoom asparagina značajno smanjuje širenje tumora, piše "Dejli mejl".

Naučnici kao jednu opciju navode strogu dijetu za obolele koja bi se sastojala od konzumiranja određenog voća i povrća, ili unos lekova koji smanjuju nivo asparagina, pored tradicionalnih načina lečenja kako bi se sprečilo metastaziranje.

Jedan od autora istraživanja, profesor Greg Hanon iz Centra za istraživanje bolesti raka pri Institutu na Kembridžu, rekao je da, kada se smanje sposobnosti asparagina, ćelije tumora gube mogućnost metastazarianja na druge delove tela.

Čudotvoran napitak za brz metabolizam i jači imunitet: evo zašto treba da pijete jabukovo sirće i kurkumu (RECEPT)

On je dodao da je ovo istraživanje važno jer doprinosi našem boljem razumevanju kako možemo da zaustavimo metastaze karcinoma, što je glavni razlog umiranja od raka.

Naučnici kažu da je poželjno izbegavati hranu koja sadrži asparagin ili uzimati lekove koji ga razgrađuju, ali apel svim pacijentima i zdravim osobama je da jedu zdravu i raznovrsnu hranu bogatu voćem, povrćem i mahunarkama i da ograniče unos mesnih prerađevina, zasićenih masti i šećera.

S obzirom na to da se asparagin nalazi u mnogim namirnicima, dijeta koja bi podrazumevala njegovo isključenje nije najbolja opcija.

Asparagin se nalazi u mesu, živini, morskim plodovima, mlečnim proizvodima, krompiru, orašastim plodovima, semenkama i mahunarkama.

Izvor: Ba.n1info.com

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.