Topli napici protiv depresije

Limun i đumbir su među prvim saveznicima koji mogu da alkalizuju organizam.

Vreme je da pročistimo i telo i misli, a najbolje čišćenje uvek donosi voda. Zato nam sada, više nego ostalim danima, prijaju topli i osvežavajući napici, koji detoksikuju telo, zagrevaju ga i donose bolje raspoloženje.

Topla (ali nikako vruća!) limunada (sa dosta limuna i bez imalo šećera) je, nadam se, već sastavni deo vašeg jutarnjeg rituala. Nema boljeg načina da poželite sebi dobro jutro, nego uz dobru porciju vitamina C iz limuna, koji je uz to i najbolji alkalizator organizma. Za pripremanje limunade, kao i svih ostalih napitaka, koristite vodu bez hlora. Možete kupovati izvorsku vodu, ali je mnogo bolje da poštedite i sebe i planetu od tolike plastične ambalaže i kupite filter za vodu.

Zašto je bitno da alkalizujemo telo? Hrana bogata životinjskim namirnicama, šećerom i masnoćama, koja je uz to najčešće dugo kuvana (i podgrevana!) izrazito zakišeljava organizam. S obzirom na to, neće nam na odmet doći blaga alkalizacija limunom. Ako limunadi dodate i pola banane, nekoliko listova spanaća, blitve ili raštana, pa sameljete sve u snažnom blenderu, dobićete osvežavajući green smoothie, ili zelenog smućka, kako ga mnogi zovu. Zeleni smućko će još snažnije alkalizovati vaše telo, jer u sebi ima dosta korisnog hlorofila.

Uzdržavajte se neko vreme od kafe, zelenog ili crnog čaja, gaziranih pića i alkohola.

Svi ovi napici zakišeljavaju telo i donose samo prividno i privremeno osveženje. Pijte dosta sveže isceđenih sokova od voća i povrća, jer će vam takvi napici zaista doneti dugotrajno osveženje. Ako ipak volite da nešto pijuckate uz druženje i tražite nesvakidašnje tople napitke za večernje časove, obradovaće vas dva recepta koja ću vam sada dati. Jedan je za klasičan makrobiotički napitak od ječma, a drugi za čaj od đumbira i koprive, koji sam otkrio sasvim slučajno, i od tada ga redovno pijem.

Makrobiotički napitak od ječma možete lako pripremiti. Kupite neoljušteni ječam, ali ako ga nema, možete koristiti i oljušteni ječam, ili geršlu, kako se popularno zove. Stavite vodu za čaj da se kuva, a u suvom tiganju prepecite zrna ječma, bez dodavanja ulja ili vode. Pecite i mešajte dok ječam ne porumeni. Ubacite vreli pečeni ječam u ključalu vodu i kuvajte na umerenoj vatri oko 45 minuta. Procedite i videćete: ovaj napitak je sladak i bez dodavanja šećera! Na jednu šolju vode, koristite jednu punu kašiku ječma.

Za čaj od đumbira i koprive najbolje bi bilo da imate svežu koprivu, ali možete koristiti i sušenu koprivu za čaj. Prokuvajte vodu, pa skinite sa ringle i ubacite koprivu. Na svaku šolju ide šaka sveže ili kašika sušene koprive. Poklopite i onda oljuštite đumbir, pa ga izrendajte na sitno rende. Umešajte đumbir u vrući čaj. Opet poklopite. Nakon 10 minuta procedite čaj i začinite ga limunom i ako želite - medom. Đumbir dodajete po ukusu: neko voli više, neko manje intenzivnu aromu đumbira. Moja mera je 1 cm đumbirovog korena na šolju vode.

Nikola Pešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.