Tofu, kralj bogatih jela bez mesa

Dve hiljade godina stara namirnica koja podseća na sir, a priprema se slično kao meso predstavlja pravi izbor za intimnu večeru u krugu najbližih prijatelja...

Tofu je dve hiljade godina stara azijska namirnica koja podseća na sir. Možda zamka za čoveka iz zapadne kulture i leži baš u poređenju tofua sa sirom. Iako se tofu proizvodi na sličan način - biljno (sojino) mleko koagulira pomoću nigarija, tj. magnezijum hlorida ili kalcijum sulfata - on baš i nema bogat i pun ukus kao mladi sirevi kakve smo tradicio­nalno navikli da jedemo. Postoje razni načini pripreme tofua, a kada ga pržimo, pohujemo, pečemo, u svakom slučaju obrađujemo ga kao meso.

Zato ga ne upoređujem sa sirom kada ga nudim prijateljima i smatram ga vrlo zdravom i ukusnom namirnicom. Već dvadesetak godina tofu je deo moje ishrane. Kao i svi i ja mogu da potvrdim da sirov i svež tofu ima blag, pomalo bljutav, poseban i nimalo lep ukus. Ali ako ga prelijem sa nekoliko kapi soja sosa i kratko propržim, njegov ukus se menja i on se za mene pretvara u jedno od omiljenih jela.

Za ručak ili desert

Takav kakav jeste, tofu me godinama terao da u kuhinji budem kreativnija i smišljam kako da mu poboljšam ukus. Kao stvoren je za marinade: mogu da se igram i kombinujem ga sa suvim i svežim začinima, raznim vrstama ulja i sirćeta, sojinim i drugim sosevima, medom i sladom. Nakon mariniranja mogu da ga kuvam na pari i u supama, dinstam, pržim u dubokom ulju, pohujem, ispečem na roštilju ili zapečem u rerni. Dobra strana njegovog blagog, neutralnog ukusa i kremaste strukture je što mi dopuštaju da se upustim u pripremu raznih namaza, soseva i preliva, ali i ukusnih deserata: slatki kremovi, pudinzi, mus, frapei ili sladoled.

Pripremajući slana ili slatka jela od ove namirnice naučila sam da je važno znati kako da čuvamo svež tofu. To je lako kvarljiva namirnica i najbolje je kupovni tofu izvaditi iz pakovanja, isprati i držati ga u frižideru u prokuvanoj vodi uz malo soli. Tako će se tofu očuvati i do dve nedelje.

S dimljenim tofuom je nešto lakše, dovoljno je pronaći drvenu, plastičnu ili kutiju od bambusa. Ako ipak niste vični istraživanju u kuhinji, u prodavnicama se mogu naći proizvodi od tofua poput namaza, tofuneza, salama i kobasica. To su proizvodi koji imitiraju hranu kakvu smo navikli tradicionalno da jedemo i mogu biti vrlo ukusni. Konzumiraju ih vegetarijanci, vegani i svi koji se hrane prema makrobiotičkim načelima. Ako želite da unesete kvalitetne promene u svoju ishranu, preporučila bih vam da barem povremeno uvrstite sveži ili dimljeni tofu kao i tofu proizvode.

Lekoviti tofu

Naime, tofu je odličan izvor iskoristivih belančevina i esencijalnih aminokiselina, sadrži nešto nezasićenih masnih kiselina, vitamin B kao i minerale: kalcijum, gvožđe i magnezijum. Nadaleko su poznata i lekovita svojstva soje, pa tako i njene prerađevine tofua. Povremenim uključivanjem te namirnice u svoj jelovnik možemo smanjiti nivo lošeg holesterola, rizik visokog pritiska i izbeći probleme sa kardiovaskularnim bolestima.

Žene bi trebalo da obrate pažnju na činjenicu da se konzumacija tofua povezuje sa ublaženim simptomima PMS-a i poboljšanjem zdravlja kostiju i dojki. Osim toga, žene koje jedu tofu lakše podnose period perimenopauze i menopauze. I na kraju, kada kupujete tofu, svakako obratite pažnju na to da je soja od koje je napravljen organski gajena.

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.