RECEPT ZA TINKTURU OD KURKUME KOJA JAČA IMUNIET: Poboljšava zdravlje srca, štiti od virusa i usporava starenje

Tinktura kurkume čini čuda za zdravlje i imunitet - evo kako da je napravite u kućnim uslovima!

Kurkumin je aktivni sastojak korena kurkume i poznat je po raznim fantastičnim zdravstvenim blagodatima.

Deluje protivupalno, pomaže probavi, štiti od prehlada, blagotvorno deluje na zdravlje srca, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od krvnih ugrušaka...

Koren kurkume fantastičan je sastojak koji može povećati antioksidativni kapacitet tela i štiti telo od slobodnih radikala. Postoje studije koje pokazuju da kurkuma čak može usporiti proces starenja i da može sprečiti rast i razvoj ćelija raka.

Pročitajte još:

5 super recepata sa kurkumom: evo kako kurkuma čisti organizam, isceljuje telo i neguje lice

Evo kako da gajite kurkumu u svom domu (SAVETI)

Kako se pravilno koristi kurkuma: biljka koja čisti organizam i leči mnoga oboljenja

Ukratko, njegova protivupalna svojstva čine dobro našem telu u sprečavanju velikog broja bolesti i problema.

Šta je tinktura od kurkume?

Tinktura na bazi alkohola koncentrirani je tečni ekstrakt biljke ili sveže biljke utopljene u alkoholu. Za verziju bez alkohola možete koristiti glicerin.

Ovaj tečni oblik kurkumina omogućava puno bržu i bolju apsorpciju hemikalije u telu. Kako telo ne treba razgraditi tečni ekstrakt, lekovita svojstva lako se apsorbiraju u sistem.

Kako koristiti tinkturu od kurkume?

Tinktura kurkume vrlo je jednostavna za upotrebu. Treba samo popiti tinkturu od 1 ml (20 kapi) otopljenu u čaši vode 2-3 puta dnevno. U osnovi, ne samo da od kurkume primate neverovatne zdravstvene beneficije, već vas potiče i da pijete više vode.

Ako vam se ne sviđa ukus, u vodu sa kapima tinkture možete umešati voćni sok.

Ukus ove tinkture je snažan i može vam pružiti osećaj 'pečenja grla' - pa nije preporučljivo da je uzimate nerazređenu.

Važno je napomenuti da se pre upotrebe bilo koje tinkture ili biljnog leka treba posavetovati sa svojim lekarom, posebno ako uzimate bilo koji lek. Kurkuma je zdrava za unos svakog dana u godini; međutim, određene hemikalije i hranjive materije mogu smanjiti apsorpciju određenih lekova.

Kako napraviti tinkturu?

Kao opšte pravilo, biljne tinkture trebaju imati vrlo visok nivo otapala na bazi alkohola, poput votke. U mnogim komercijalnim tinkturama obično se koristi 60 do 70 posto alkohola. Alkohol tada ekstrahira različite aktivne sastojke iz vašeg svežeg ili suvog bilja. Takođe stabilizuju konačnu tinkturu.

Preporučuje se upotreba visokokvalitetnog organskog (ako je moguće), jakog alkohola. Na primer, upotrijebite 70 ili 90-postotnu votku.

Najbolje je koristiti sveže, organsko korenje kurkume. Međutim, moguće je koristiti i kurkumu u prahu.

Potreban vam je i organski crni biber. Razmera bibera i kurkume je 1:10 (u gramima).

Trebaće vam jednake količine hladne alkalne vode i alkohola visoke kvalitete. Alkohol se može zameniti glicerinom za bezalkoholnu verziju tinkture.

Udeo biljke u tečni trebao bi biti oko 1 deo biljke na 4 dela tečnosti (1: 4) ili 1 deo biljke na 5 delova tečnosti (1: 5). Tako bi vam, na primer, za izradu tinkture u razmeri 1: 4 trebalo 250 grama kurkume, 500 ml votke i 500 ml vode, a tinktura 1: 5 bila bi 200 g kurkume na 500 ml votke i 500 ml vode.

U tinkturu, možete dodati i acerola prah koji je bogat vitaminom C i antioksidantima te deluje kao konzervans.

Pre nego što započnete, pobrinite se za sterilizaciju svih alata i posuđa - sve kašike, tegle i lopatice za mešanje koji bi došli u kontakt sa tinkturom kurkume moraju se dobro oprati i sterilizovati. Ovo je prvi i najvažniji korak za izradu tinkture.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.