Tajne beskvasnog hleba: 10 saveta iskusne domaćice

Ukoliko su do sada vaši pokušaji da napravite domaći beskvasni hleb nailazili na neuspeh, ovi saveti će vam svakako biti od velike koristi.

1. Proučite brašna koja koristite i najviše volite.

Morate da naučite kao se ponašaju brašna. Pšenično integralno, speltino i ražano su najsličniji "normalnom" brašnu, ali ukoliko koristite samo ražano brašno korica će biti hrskavija. Speltino je najzgodnije brašno za hlebove. Heljdino brašno dosta vlaži i daje hlebu specifičan ukus, pa je preporučljivo da se ti hlebovi duže peku (ako u njima ima više od 50 grama ovog brašna). Hlebovi od ječmenog i ovsenog brašna mogu biti malo da gorči i trošniji. Zato je najbolje ova brašna mešati u manjoj količini.

2. Pre sečenja, sačekajte da se integralni hleb ohladi.

Hlebove od integralnog brašna nemojte nikad da sečete dok su topli. Od noža će se slepiti unutrašnjost i izgledaće kao da su živi, iako nisu. Kada bude gotov, uvijte ga u čistu krpu i ostavite. Dajte hlebu vremena da se ohladi i da izbaci "paru" iz sebe.

3. Kako da omekšate koricu?

Ako je korica pretvrda, hleb poprskajte vodom ili ga uvijte u mokru krpu, to bi trebalo da reši problem.

Žitarice u najčistijem obliku: hleb bez brašna...

4. Gotov hleb uvek izvadite iz pleha.

Nikada nemojte ostavljati hleb da se hladi u plehu, može da se poduspari i omekša.

5. Vodite računa kada dodajete prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Što smesa za hleb duže stoji, odnosno što se duže fermentiše, to su hlebovi ukusniji i imaju više rupica . Zato bi trebalo da povedete računa kad dodajete prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunom...

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.