Tajna večne mladosti: 10 zdravih navika koje održavaju vitalnost i dobro zdravlje

"Izvor naše sreće je u subjektivnim osobinama: plemenitom karakteru, poduzetnom duhu, sretnom temperamentu, vedrom umu i zdravom telu." - Artur Šopenhauer

Za razliku od lepote, večna mladost je zahtev skorijeg datuma. Zasniva se na potrebi da ljudi modernog doba treba da vode zdrav život, kroz pravilnu ishranu i neophodnu fizičku aktivnost. To je uslov da se što duže ostane vitalan, mlad i u dobroj duhovnoj i fizičkoj kondiciji.

Više se pridaje važnosti onome šta jedemo, nego kako jedemo. Svest sa kojom unosimo hranu je često ako ne važnija, a onda podjednako važna kao i ono šta unosimo. Zato treba razmisliti o sledećim preporukama:

1. Nabavite kvalitetnu hranu - ne uvek onu koja prija vašim navikama, željama i ukusima, već onu koja prija vašem organizmu. Neka hrana bude sveža, živa, po mogućstvu organski gajena i bez hemikalija.

Živa hrana za vitalno telo i zdrav duh...

2. Hranu spremajte s ljubavlju. Stanje uma onoga koji priprema hranu direktno utiče na njenu energiju i proces ugradnje u naš organizam.

3. Aranžiranjem obroka napravite atmosferu svakodnevnog slavlja - gozbu za dušu i telo.

4. Hranu konzumirajte sa posvećenom pažnjom u atmosferi mira i harmonije. Ne gutajte hranu brzo i nervozno. Odstranite negativne misli, jedite polako i ne gledajte televiziju.

5. Ne jedite po principu da se ne baci... Jedite umereno, do prvog osećaja sitosti.

6. Po završetku obroka predahnite. Ne skačite od stola i ne započinjite odmah neku aktivnost.

7. Smanjite unos prostih šećera i kuhinjske soli u ishrani. Ne koristite crveno meso. Koristite obrano mleko i mlečne proizvode ili biljna mleka i tofu sir. Ne konzumirajte svakodnevno slatkiše i grickalice.

8. Riba i morski plodovi su odličan izbor proteina i amino-kiselina,  a imaju i reputaciju afrodizijaka. U jela od povrća, žitarica ili u voćne salate treba dodavati jezgrasto voće jer ima idealan sastav amino-kiselina.

9. U ishrani treba koristiti integralne žitarice. Pšenične klice i mekinje su odličan izvor selena, a deficit ovog minerala ubrzava starenje. Koristiti sokove od sveže  ceđenog voća koje sadrži prirodni šećer.

Zdravi koktel od šargarepe i narandže (2 RECEPTA)...

10. Povrće i voće su izvor vitamina i minerala kojim prirodno obiluju, pa su ove namirnice vrlo važne u ishrani ljudi, kao variva ili presne. U njima ima dovoljno biljnih vlakana koja su važna za varenje i osećaj sitosti. Pristalice veganske, presne hrane svedoče o dobrom zdravlju i povratku u svežinu i mladost. Povrće i voće su bogata prirodna riznica vitamina, aktivnih supstanci koje učestvuju u očuvanju imuniteta ljudi, a neki su jaki antioksidanti, kao vitamin A,C,E koji podmlađuju organizam.

Odbrana mladosti postiže se pozitivnim emocijama i savladavanjem stresova svakodnevnog života. Vesele osobe šire pozitivnu energiju i uvek su duhom mlade. Hodanje na otvorenom oslobađa od stresa. Pored toga što brz hod sat vremena potroši 300 kalorija i tako topi salo, izvrsno utiče i na psihu jer podstiče lučenje endorfina i seratonina i čini organizam vitalnijim.

Tajna večne mladosti je prema svemu rečenom recept za zdrav život. To znači pravilan način ishrane, svakodnevnu fizičku aktivnost, kao i to da se telo, duša i duh dovedu u ravnotežu (joga). Samo tako se može obezbediti vitalnost organizma i dugo zadržati mladalačka figura.

10_zdravih_navika_koje_odrzavaju_vitalnost_i_dobro_zdravlje_2

Izvor: Sensa

Maja Astaloš

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.