Tajna je u kori

Razmislite dvaput pre nego što oljuštite voćku i koru bacite u smeće. U njoj je, često, više dragocenih sastojaka nego ispod nje.

U kori pomorandže ima četvorostruko više vlakana nego u njenim kriškama, a veći je i procenat nobiletina i tangeretina - flavonoida koji imaju antikancerogeno, antidijabetičko i antiupalno dejstvo. Jedna studija iz 2004. godine pokazala je da ovi sastojci uspešnije snižavaju nivo lošeg holesterola od mnogih medikamenata.

U kuhinji: iskoristite svaku priliku da naribate pomorandžinu koricu na sveže salate, u jela od boranije ili špargli. Za desert, oljuštite beli deo sa kore pomorandže i naseckajte narandžasti deo na tanke trake pa ih prodistajte u sirupu od šećera i prelijte otopljenom tamnom čokoladom.

U kori lubenice, tačnije, u njenom belom delu postoji značajna količina citrulina, aminokiseline koja širi krvne sudove i tako podstiče cirkulaciju.

U kuhinji: ubacite u blender kockice lubenice i naseckani beli deo kore, pa dodajte malo soka limete i šećera - dobićete agua fresca, osvežavajuće meksičko piće koje valja dobro rashladiti pre serviranja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.