Tajna idealne linije: kontrolisanjem porcija do zdravog izgleda

Pomoću kontroslisane ishrane možemo doći do zdravog izlgleda i idealne telesne težine.

S obzirom da se leto približava, svi traže načine da smršaju, uvedu bolju ishranu, poštuju ograničenja ili se jednostavno bolje hrane. Prema rečima dijetetičara Suzan Liland-Lim (Suzanne Leland-Lym), koji god da je razlog, suština zdrave ishrane je u kontroli porcija.

Liland-Lim kaže da je kontrola porcija najbolji način ishrane - samo treba biti strpljiv. "Kontrola porcija znači da kada izlazite ne preterujete sa količinom", kaže ona. "Ako neko pokušava da smrša, ponekad je potrebno samo da jede iz manjeg tanjira i da na tanjir stavi hranu tako da izgleda isto, samo u manjoj količini", kaže Liland. Prema njenim rečima, mršavljenje, gojenje, dijabetes, karcinom i drugo su razlozi za posetu dijetetičaru. Čak i dijabetičari mogu da jedu šta god žele, samo moraju često da proveravaju nivo šećera u krvi i proučavaju vrednosti ugljenih hidrata dok se ne naviknu.

6 namirnica zdravih za mozak: namirnice koje popravljaju raspoloženje

Umesto kompletne promene ishrane u slučaju bolesti, što ima efekta najviše tri meseca, Liland-Lim predlaže nešto dugoročnije. "Ako možemo da navedemo ljude da uvedu promene u periodu od šest nedelja, oni će dobro znati odakle potiču ugljeni hidrati'', kaže ona. "Ja sam veoma umerena. Stvarno verujem da je bolje raditi na tome kako neka osoba sada jede i pokušavati da utičete da to ne menjaju mnogo." Liland-Lim kaže da takođe ističe znakove "ispadanja iz koloseka". Kako tvrdi, ljudi često usvajaju bezbrižniji pristup nakon tri meseca, tako da moraju da pronađu načine da nastave da se hrane na isti način. Mnogima se od malena preporučuje da jedu voće i povrće. Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede, voće i povrće treba da zauzmu polovinu tanjira.

Međutim, ako ne jedete stalno voće i povrće, ona ne preporučuje da odmah počnete da jedete previše. Umesto toga, njen savet je da uvodite samo nekoliko promena istovremeno. "Ako ne jedete voće i povrće, neću vas terati da ih jedete, kao što mene niko ne može da natera da jedem džigericu", kaže ona. "Suština je u kontroli porcija. "Kada jedete van kuće, naručite šta god želite, pojedite pola a drugu polovinu ponesite kući kako ne biste imali osećaj preterane kontrole. Želite da kontrolišete bolest a ne da ona kontroliše vas", nastavlja. "Vodite računa o kontroli porcija i vežbanju, o čemu treba da se posavetujete sa svojim lekarom, a svaki doktor će vam preporučiti da vežbate", kaže Liland-Lim.

"Brojanje kalorija i moderne dijete su nešto što zahteva posebnu pažnju", kaže ona.
"Ako ishrana ističe jednu grupu namirnica, onda se treba držati podalje od nje. Dobra i zdrava ishrana podrazumeva sve grupe namirnica'', kaže Liland-Lim. "Može da dovede do gubitka kilograma ali, nažalost, dugoročno mršavljenje se ne postiže naglašavanjem jedne grupe namirnica; ono što se unese, to se i izbaci."

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.