Tajna cveta nevena

Pored nesumnjive lepote, neven nas daruje i ublažavanjem tegoba kod rana, opekotina, infekcija...

Latinsko ime ove jednogodišnje biljke Calendula officinalis ima koren u reci starih Rimljana, "kalendar" - prvi dan u mesecu, koja opisuje osobinu nevena da cveta svakog meseca.

Rod kome pripada broji oko dvadeset vrsta, ali se u medicinske i kulinarske svrhe koristi isključivo neven (Calendula officinalis). Svojim oblikom i bojom podseća na sunce prema kome pokazuje i izuzetnu senzitivnost. Cvetovi se otvaraju sa sunčevim zracima i sa njegovim zalaskom zatvaraju. Živahnost nevena, lepota i svetlost boja koju zadržavaju cak i osušene latice, ovu magičnu biljku smestili su u mnoge mitove i legende: veruje se da štiti od tuge i da tužne uveseljava.

Pored nesumnjive lepote kojom krasi mnoge prostore, neven su zbog njegovih lekovitih svojstava gajili još Egipćani, Hindusi i Arapi, dok su Evropljani njegovu lekovitost prepoznali tek u 12. veku. Od tada se tradicionalno koristi za lečenje rana, opekotina, infekcija... Tada, kao i danas, ova biljka ima široku primenu ne samo u medicinske, već i u kulinarske i kozmetičke svrhe.

Prekrasna boja osušenih latica, i bojom i ukusom zamenjuje šafran pa se obilato koristi, naročito na Mediteranu, kao začinska biljka u proizvodnji sireva, maslaca, salata, supa, itd. Često se koristi za bojenje hrane, ali i u fabrikama boja za kosu. Ipak, tokom istorije, a i danas, neven se najviše koristi u medicinske svrhe. Može da se kaže da je to najčešće korišćen cvet u pripremi lekovitih preparata za lečenje i negu kože. Njime su u antička vremena lečene rane i tretirane upale kože, a danas ulazi u sastav lekovitih masti i kozmetičkih proizvoda najpoznatijih kozmetičkih kuća.

U nevenu su biološki aktivna jedinjenja širokog spektra, od etarskih ulja preko prirodnih boja do saponina, flavononida, triterpena faradiola i polisaharida. U ovoj "zlatnoj riznici" je više od 50 jedinjenja koja su svojim pojedinačnim i i zajedničkim delovanjem zaslužna za široku primenu ovog cveta. Savremenim istraživanjima izolovana je većina ovih jedinjenja i u eksperimentima se pokazana njihova farmakološka aktivnost. Pored svog efikasnog dejstva je dovoljno je blag da može da se koristi u dermatološko-kozmetičkim proizvodima za izuzetno osetljivu kožu, kao i za kožu beba.

Bez obzira na to da li se govori o kozmetičkim ili dermatološkim proizvodima na bazi nevena, neophodno je da u svom sastavu, saglasno nameni, sadrže potrebnu količinu biološki aktivnih jedinjenja. Da bi pojedine grupe jedinjenja ostvarile svoje dejstvo, kao na primer, da bi saponini i polisaharidi hidrirali kožu, ili flavonoidi, terpeni i karoteni pobudili reepitelizaciju, njihova koncentracija u proizvodu mora da bude odgovarajuća.

To je zahtev koji ispunjavaju samo proizvodi u kojima je strogo definisana i garantovana količina upotrebljenih cvetova nevena, odnosno iz njih izolovanih aktivnih molekula. Primena savremenih tehnoloških metoda ekstrakcije to i omogucava i njima se "unose" u proizvod potrebne količine cveta nevena za efikasno delovanje proizvoda. "Puna šoljica cvetova nevena u tubi kreme" je količina cveta kojom iritirana koža može da se hidrira i "smiri" i tek tada da se otkrije neven i oseti njegova lekovitost. A veruje se da kada se jednom upozna neven i sve ono što nudi, stiče se večiti prijatelj.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.