Svesno jedenje, svesno življenje

Ako se trend masovne gojaznosti nastavi, u mnogim nacijama će ova generacija mladih živeti kraće od svojih roditelja.

Ovo je jedinstven trenutak u istoriji sveta, kaže Tič Nat Han, budista i koautor knjige "Ukus: svesno jedenje, svesno življenje". U svetu ima više ljudi koji su gojazni nego onih koji su gladni i pohranjeni. Zato naučnici upozoravaju da se trend mora zaustaviti, a jedan od načina je i da zaista usporimo i počnemo da uživamo u svojim obrocima i hrani onoliko koliko uživamo i u svom životu i zdravlju.

Tako će sve oko nas dobija daleko dublji kvalitet, kaže drugi koator knjige, dr Lilijan Čeung, nutricionista koja predaje na Harvardskoj školi za javno zdravlje. Jedan od načina da se to postigne, koju dvoje posvećenika u svesno jedenje praktikuju, jeste i meditacija tokom jela. "Ja volim da u tišini sedim i uživam u svakom zalogaju hrane, svestan svog onog teškog rada i ljubavi koja je uložena u te namirnice. Kad tako jedem, nahranim se ne samo fizički već i duhovno. Meditirajući tokom jela, primam sve one darove kosmosa koje inače ne bih ni video da mi um luta negde drugde. Ako jedem ispunjen brigama ili planovima. jedem i mnogo stresa i straha uz hranu, a to šteti umu i telu.

Evo meditacije koju praktikuje Tič Nat Han sa svojim sledbenicima: "U ovom prostoru i vremenu, dok žvaćemo u ritmu u kojem dišemo, održavamo i živote naših predaka i otvaramo i put za naše naslednike."

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.