ŠTA SE DEŠAVA U VAŠEM TELU AKO POPIJETE PREVIŠE KAFE: Koja doza kofeina je opasna a koja smrtonosna

Kako previše crne kafe utiče na naš organizam? I koliko kafe je - PREVIŠE? Pročitajte...

Pola miliona dolara! Toliko jedan britanski univerzitet mora da plati zbog trovanja kofeinom koje se su dvojica studenata preživeli u jednom univerzitetskom istraživanju, piše Lepa & Srećna.

Visoka novčana kazna po presudi koja je objavljena 25. januara 2017. godine i izvinjenje univerziteta zbog teškog propusta naveli su mnoge da se zapitaju kada dolazi do "predoziranja" kofeinom.

Koja je to opasna doza kofeina? I da li - ako popijete previše crne kafe - možete da zaplićete jezikom kao u pijanstvu?

Aleks Rozeta i Luk Parkin preživeli su teško trovanje kofeinom kada im je umesto predviđenih 0.3 grama kofeina u prahu data 100 puta veća doza! Ove nedelje objavljena je presuda Univerzitetu Severna Umbrija koji se obavezao i da će maksimalno pooštriti sve procedure kako se ovako težak propust ne bi desio nikada više.

Dvojica studenata su doživeli snažnu drhtavicu, ubrzan puls i vrtoglavicu, kao i poremećaj vida i odmah su prebačeni na kliniku gde su podvrgnuti dijalizi.

Na sreću, obojica su se oporavili ali su za posledicu imali težak gubitak kilograma, a Aleks čak i kratkotrajni gubitak pamćenja. Doza je mogla biti fatalna, jer su zabeleženi slučajevi smrti izazvane količinom od 18 grama kofeina.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.