Šta će se dogoditi ako sa hrane uklonite buđ i pojedete ostatak

U većini slučajeva buđ je bezopasna, ali postoje vrste koje sadrže mikotoksine i izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme.

Najpre treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani - poput zelenkastiih krupnih tačaka na hlebu ili smeđih površina na starom voću - spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove „grane" i korenje, teško je videti jer su uglavnom dublje u hrani.

Dakle, uklanjanje dela koji je promenio boju neće vas poštedeti unošenja gljivice u organizam.

Histaminska hrana koju treba izbegavati: kako da pobedimo alergije i višak kilograma...

„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta", ističe Nadin Šo, specijalista američkog Departmana za agrikulturu.

Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šoova.

Mikotoksini se mogu naći pre svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama... Najviše ga ima u kukuruzu i usevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lekove.

Kako biste sprečili pojavu buđi, Šoova savetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen.

Izvor: National geographic

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.