Smanjite kiselost tela, sprečite bolesti: ovo su vrhunske alkalne namirnice

Unos vode je isto tako važan kao i unos alkalne hrane u organizam. Povedite računa o svom zdravlju

Naš organizam probavlja skoro sve što u njega unesemo. U ostacima hrane nakon probave može se izmeriti pH vrednost.

Njome se određuje hemijska reakcija hrane koju smo pojeli i tom metodom možemo videti da li je hrana bila kisela ili alkalna.

Naša tela su po prirodi alkalna i ne godi nam previše kisele hrane. Ph je skraćenica za potential of hydrogen što će indicirati kiselost ili alkalnost određene namirnice, i to na lestvici od 0 do 14.

Mnogi su zaboravili na ovo lekovito voće: čisti creva i bubrege, sprečava upale i osteoporozuMnogi su zaboravili na ovo lekovito voće: čisti creva i bubrege, sprečava upale i osteoporozuZašto treba da jedete mušmule - neverovatno lekovito voće kao vid prevencije od mnogih oboljenja!

Kada je pH 7, to znači da nije niti alkalno, niti kiselo, odnosno da je vrednost neutralna.

Sva hrana koja ima pH vrednost ispod 7 je kisela, dok ona iznad 7 je alkalna.

Stoga je zanimljivo ovo gotovo trik-pitanje. Da li je limun acidan? Nije!

Kao i mnoge vrste voća i povrća, pre nego ga pojedemo, bio je kiseo. Ali nakon probave u telu, njegova pH vrednost je porasla i to zahvaljujući kalijumu. (Kalijum je visoko alkalan).

I suprotno - većina namirnica životinjskog porekla i mlečnih proizvoda će pre nego uđu u organizam biti alkalna, ali nakon probave njihova pH vrednost opada.

Razlog je visoka proteinska vrednost tih namirnica – proteini umanjuju vrednost aminokiselina. Ono što je zaista od vitalnog značaja za našu alkalnost tela, odnosno izbalansiran pH, je dovoljan unos vode.

Zapamtite da je unos vode isto tako važan kao i unos hrane.

Naše telo čini 70% vode. Krv je 94% voda, što je dovoljan pokazatelj koliko je unos tečnosti važan.

Pijte kvalitetnu, čistu vodu, a izbegavajte unos aromatizovanih voda, koje mogu sadržiti veštačke zaslađivače.

One su loši alkalizatori i pune su opasnosti – pogoršaće zdravi pH tela, a dokazano su i kancerogene.

Kako sami možete proveriti da li vam je tijelo alkalno ili kiselo?

Uz pomoć pH test trakica za urin ili pljuvačku. Ali, najbolje je da se time ne opterećujete previše.

Mnogo je važnije uvesti izvrsne alkalne namirnice koje će same odraditi važan deo posla u vašem organizmu i piti dovoljno tečnosti, uz fizičke aktivnosti, odnosno voditi zdrav stil života.

Naravno, imajte na umu i koliki glikemijski indeks (GI) i glikemijski load (GL – ugljikohidratna, energetska vrednost namirnice) ima hrana koju unosite, kako biste izbegli inzulinske skokove i umor.

Jednostavno je – za vaše optimalno zdravlje dnevno sledite meru 60 % alkalnih i 40 % kiselih namirnica.

Vrhunske alkalne namirnice

1. Heljda

Izvrsna zamena za pšenicu i njene proizvode. Bogata je biljnim vlaknima, sadrži rutin koji nas puni energijom, izvrsna je u tretmanu i preventivi bolesti srca i krvnih sudova.

Dobra je za sve one koji imaju problema s lakim stvaranjem modrica kao i za žene koje imaju veći broj popucalih kapilara. Izvrstan je izbor za jutarnji, dnevni kao i večernji obrok.

Heljda je preporučljiva namirnica za osobe obolele od dijabetesa zbog svog niskog glikemijskog indeksa. Važna je i za one koji imaju srčanih problema, budući da je bogata magnezijumom i kalijumom, koji zajedno ne samo da jačaju naše srce nego i kosti.

2. Blitva

Slično spanaću, ova vrsta alkalnog povrća ima gorkast i lagano slankast ukus, što smanjuje apetit te pomaže pri regulisanju zdrave telesne težine.

Pokazalo se da supstance iz blitve zaustavljaju rast kancerogenih ćelija - flavonoidi u blitvi usporavaju karcinom dojke tako što zaustavljaju reprodukciju DNK u ćeliji.

Bogata je folatima, ima antikancerogeno delovanje, dobar je izvor železa, vitamina C i vitamina K. Ujedno, bogata je mineralima kalcijum i magnezijum, za koje je poznato da smiruju te je izvrsna u nutritivnoj terapiji hipertenzije.

3. Kupus i kiseli kupus

Razlikujemo zeleni, beli i crveni kupus, ali najbolji je zeleni kupus jer sadrži najvišu koncentraciju zdravih nutrijenata.

Svež i kiseli kupus ima antivirusno, antibakterijsko i antikarcinogeno delovanje. Bogat je ne samo vitaminom C, A i E već i esencijalnom mineralima poput kalcijuma, koji je važan za zdravlje srca, nervnog i koštanog sistema.

Sadrži magnezijum koji promoviše zdravlje živaca i mišića te kalijum koji je važan za zdravi rad bubrega. Mnogi od nas kada kuvaju ovu vrstu povrća baciće vodu zbog neprijatnog mirisa, koji nastaje zahvaljujući sumporu. Ali, drugi put ne bacajte vodu nakon kuvanja, iskoristite je radije za pripremu sosa ili je popijte. Bogata je sumporom, koji ima revitalizujuća svojstva te čisti telo od toksina. Bez obzira kako pripremili ovu namirnicu, s njom nećete pogrešiti.

4.Grejp

Znate li da se najstarijom “dijetom” smatra poznati redukcijski grejp program iz 1930. godine? Razlog: enzimi iz grejpa koji sagorevaju masnoće i ubrzaju "uspavani" metabolizam. Grejpfruit pomaže eliminaciju toksina iz tela. Prema poslednjim istraživanjima, jedan grejpfruit dnevno može biti zaštitnik od moždanog udara. Do njega može doći ako simptomime metaboličkog sindroma ne zaustavite na vreme.

5. Avokado

Bogat je vitaminom E, zdravim esencijalnim masnim kiselinama i linolenskom kiselinom te vitaminima B grupe. Preporučljiv je u detoksikacijskim programima, naročito ako se odlučite za striktniji jednodnevni dan čišćenja organizma, kada će vas avokado osnažiti i zasititi.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.