Slatko ne može biti zamena za ljubav

Slatkiši imaju važni ulogu u ishrani, međutim ne treba preterivati u njihovim čarima...

Nauka pokazuje da nas slatkiši podsećaju na nešto fino, ugodno, nagradu, detinjstvo, ljubav... Kada smo neraspoloženi najlakše je da uzmemo neki slatkiš kojim ćemo nadoknaditi prazninu koji osećamo.

Odavno su ustanovljene čvrste veze između hrane koju jedemo i naših emocija i mentalnog stanja. U drevnom hindu tekstu Bhagavad Gita nailazimo na podelu hrane na tri kategorije: Čista hrana - sattva koja se sastoji od voća i povrća je hrana koja donosi mir i stabilnost u naš um. Ova hrana povećava mentalnu bistrinu, oštrinu i blag odnos prema drugima. Hrana koja stimuliše - rađas je hrana koja se sastoji od mesa, luka, jaja, začina, itd. Ovakva hrana pobuđuje strasti, nemir i nezadovoljstvo. Nečista hrana - tamas su namirnice koje su obrađene, zagađene i uzrokuju letargiju, obamrlost, doprinose mentalnim oboljenjima i ubrzavaju starenje.

Ova saznanja su nam dostupna već vekovima, a danas tačno znamo koliko je kompleksno delovanje hrane na naše telo i um. Ono što nam najčešće padne na pamet kada razmišljamo o hrani koja ima skoro trenutan efekat na naše emocije su slatkiši.

Prvi ukus koji po prirodi svako novorođenče oseti posle rađanja jeste sladak. Dete majčinim mlekom dobija sve supstance bitne za dobar rast i razvoj. U prvom podoju majčino mleko je puno jedinstvenih supstanci neophodnih za učvršćivanje zdravog imunološkog sistema deteta. I povrh svega - majčino mleko je slatko. Konzumiranjem slatkiša podsvesno se kasnije u životu sećamo tih lepih blaženih trenutaka zadovoljstva i povezanosti dok smo se dojili tim slatkim eliksirom života. Kada nam treba podsticaj, kada smo neraspoloženi, i kada nam treba ohrabrenje najlakše nam je da uzmemo neki slatkiš i tako preskočimo prazninu koja zjapi.

"Žeđ" za slatkišima je elementarna. Ali ako je ona neugasiva, to jasno govori da je došlo do nedostatka koji pokušava da se nadoknadi preteranim konzumiranjem slatkiša, to jest šećera.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.