Sirova hrana: vegan čokolada (OSNOVNI RECEPT)

Sirovu vegan čokoladu možete lako da napravite, a i da obogatite raznim ukusima i tako je učinite još više neodoljivom.

Sastojci:

  • Sirovi veganski kakao buter - 120 grama
  • Sirovi veganski kakao prah - 60 grama
  • Agava sirup - 50 grama (više ako volite slađe, probajte)

Priprema:

U posudi na pari otopiti kakao buter, na temperaturi do 45 stepeni. Kada se otopi, skinite posudu sa pare. U otopljeni kakao buter dodajte kakao prah i agava sirup. Ovo možete ručno mešati, dok god se ne pretvori u potpuno glatku strukturu. Sve grudvice od kakao praha treba da se rastope. Osim ručno, ovo možete da sjedinite i u blenderu, ili uz pomoć mutilice ili miksera. Za otapanje kakao butera i mešanje, najbolje je koristiti oblu, inoks posudu.

Mešati masu dok temperatura ne dostigne približno 26 stepeni celzijusa. Tada je čokolada spremna da se sipa u kalupe. Koristite silikonske kalupe - oni su za to najpraktičniji i najdekorativniji. Nakon što sipate čokoladu u kalupe, odložite je na hladno mesto. Može i u frižider, ali je bolje da se sporije hladi, na temperaturi od oko 15 stepeni. Ako je, ipak, odložite u frižider na hlađenje, izvadite je sat vremena pre nego što želite da je konzumirate. Može da stoji na sobnoj temperaturi, do 25 stepeni. Preko te temperature moguće je blago otapanje, jer ne stavljamo nikakve stabilizatore. Sveža je do nedelju dana. Ispravna je za jelo i duže, ali je sveže napravljena najukusnija.

Ukusi i dodaci:

U osnovnu crnu čokoladu možete stavljati razne dodatke i začine koji će promeniti ukus i teksturu. Veoma lepo su se pokazali vanila u prahu, cimet, chili papričica, đumbir u prahu, korice pomorandže, suvo voće različite vrste, godži bobice, listići kokosa, lešnik, badem, svakako i sveže voće - samo mašta može da vas ograniči. Ako dodajete začine u prahu, vodite računa da ih dobro umešate u masu. Kada dodajete komade suvog ili svežeg voća ili orašastih plodova, najpre sipajte čokoladu u kalupe do polovine, zatim spustite komad voća i zalijte do vrha kalupa čokoladom. Naravno, voće može i da viri iz čokolade. Možete najpre u kalup, do polovine, staviti listiće kokosa, pa onda zaliti čokoladom, što će dati drugačiju teksturu i izgled kada se izvade iz kalupa. Isprobajte, eksperimentišite, igrajte se, to je samo čokolada!

sirova_hrana_vegan_cokolada_osnovni_recept_1

Izvor: Sensa

Margareta Vesna

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.