Zašto su semenke toliko zdrave: proso, bundeva i heljda za zdravu brzu hranu

Bundevine semenke su najkvalitetniji izvor biljnih belančevina, a lan je prepun dragocenih omega-3 masnih kiselina... Šaka presnih semenki doneće vam životnu energiju pravo sa zrelih polja.

Svako seme predstavlja uspavani embrion buduće biljke. Fascinantno je kad pomislite da šaka presnih semenki, koju obično posmatramo kao zdravu užinu, predstavlja zapravo „uspavano” polje žutih suncokreta! Zamislite samo svu životnu energiju takvog raskošnog prizora kako prelazi na vas dok grickate semenke - zar to nije divno?

Potencijal da od sebe načini buduću biljku seme može da zadrži godinama, vekovima, pa čak i milenijumima. Čuven je slučaj jedne vrste urme, izumrle u II veku naše ere - seme te vrste, pronađeno tokom arheoloških iskopavanja 1963. godine, biolozi su uspeli da proklijaju, a palma koja je nastala iz njega, nazvana u šali „Metuzalem”, danas je zdravo mlado drvo, visoko je dva metra i rađa sočne plodove! Pravi poklon iz daleke prošlosti!

Zdravi recepti: ražani hleb sa semenkama...

Osobina semena da dugo u sebi čuva život i potencijalni izvor hrane, bio je razlog nastanka brojnih skladišta semena „za ne daj bože”, od kojih je trenutno najpoznatija „banka” semena u Svalbardu (Norveška), ukopana u stotinama metara debeli polarni led. Crni dani su, nadajmo se, daleko - ali zašto ipak ne biste i vi sastavili malu, kućnu „banku” semena: hrana u semenkama ne zahteva držanje u frižideru, traje dugo i zbog nje ne morate svaki čas da idete do prodavnice. Dovoljna je jedna temeljna nabavka, nekoliko puta godišnje.

Ako se „rekreativno” interesujete za zdrav život, sigurno već u špajzu imate integralni pirinač, ovsene pahuljice i crno pšenično ili ražano brašno. Ali tu priča o semenkama tek počinje - ima ih još mnogo vrsta. Napravili smo zato izbor onih koje mogu značajno unaprediti vaše zdravlje, ali i da vam se nađu pri ruci kada treba da pripremite brz obrok. Pa, hajde onda da počnemo da „kljucamo” - zrno po zrno...

Proso

Spada u red najstarijih žitarica i nakon perioda pada u zaborav, stiče sve veću popularnost, zahvaljujući svojim nutritivnim vrednostima. Proso je odličan izvor ugljenih hidrata i ne sadrži gluten, za razliku od pšenice. Proso je pravi zdravi instant-food: kuva se za samo 20 minuta i uvek vam je pri ruci kada treba brzo da pripremite zdrav obrok.

Heljda

Tradicionalna je hrana u Rusiji, Aziji ali i na našem Zlatiboru, gde se od nje priprema čuvena „eljdopita”. Odličan je izvor belančevina, gvožđa i magnezijuma. Heljda se kuva vrlo brzo, za 20 minuta, u 2 puta više vode.

Kinoa

Odličan izvor ugljenih hidrata i kompletnih biljnih belančevina. Kinoa je pored kukuruza, krompira, pasulja i bundeve, bila osnovna hrana drevnih naroda južne Amerike, a danas stiče popularnost ne samo zbog hranljive vrednosti, već i zbog jednostavnosti pripreme (kuvaju se za oko 20 minuta - isto kao proso ili heljda).

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.