Recept za posni kolač na vodi: slatke kocke od jabuka i oraha

Posni kolači - ako vam se jede nešto slatko dok postite na vodi, onda je ova poslastica stvorena za vas!

Sastojci:

  • 210 ml tople vode
  • 110 gr smeđeg šećera
  • 180 gr integralnog brašna (može i speltino)
  • 4 manje rendane jabuke
  • 200 g seckanih oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • 2 kašike ovsenih pahuljica (ili griza )
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • po želji rendana korica limuna ili pomorandže

Za sirup:

  • 200 g smeđeg šećera
  • 200 ml vode
  • 1 vanil-šećer
  • po želji malo kardamoma, kolutova limuna, soka od pomorandže...
Ovaj doručak skida masne naslage sa stomaka i butina: recept za ovsenu kašu koja podstiče mršavljenjeOvaj doručak skida masne naslage sa stomaka i butina: recept za ovsenu kašu koja podstiče mršavljenjeRecept za ovsenu kašu koja je dobar izbor za doručak ako želite da izgubite višak kilograma ! Recept za bogat doručk koji daje…

Priprema:

U sud za mešenje uliti toplu vodu, dodati šećer i dobro pomešati da se šećer otopi. Dodati redom sastojke - rendane jabuke, šećer, brašno, ovsene pahuljice (ili griz), prašak za pecivo, sodu bikarbonu, suvo grožđe, seckane orahe i rendanu koricu limuna. Kašikom ili varjačom sve promešati i ostaviti oko 15 minuta da odstoji.

Pravougaoni kalup (28x20 cm) u koji je stavljen papir za pečenje posuti sa 100 g seckanih oraha. Sipati testo u tepsiju i peći 15 minuta na 200°C, a onda smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 15-20 minuta. Ostaviti pečen kolač da se ohladi u tepsiji i iseći na kocke. Ili ga pečenog izvaditi iz tepsije, okrenuti, skinuti papir, iseći na kocke i vratiti u tepsiju sa donjom stranom okrenutom na gore, da pečeni orasi budu po površini.

U lončiću pomešati vodu, šećer, vanilu i po želji kolutove limuna. Dodala sam i kardamom, a umesto jednog dela vode malo isceđenog soka od pomorandže. Staviti lonče na vatru da tečnost provri i kuvajte par minuta. Vrućim šerbetom prelijte isečeni kolač u tepsiji. Sačekajte da se ohladi i poslužite.

Izvor: Coolinarika

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.