RECEPT ZA HLEB KOJI SE PRIPREMA ZA BADNJE VEČE: Kako se pravi badnjača
Hleb koji se priprema za Badnje veče - Evo kako da napravite badnjaču po tradicionalnom receptu...

Sastojci:
- 40 gr svežeg kvasca
- 400 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 3 kašičice soli
- 700 gr brašna
- 50 ml + 2 kašike ulja
Pročitajte još:
Obredni hlebovi: recept za božićnu česnicu
Narodna verovanja: šta ne smete da uradite s paricom iz božićne česnice
Priprema:
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto. Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.
Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 - 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče. Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i "umiti", to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.
Izvor: Domaći recepti
Ostali članci
-
RECEPT ZA SOČAN KOLAČ OD JOGURTA I LIMUNA:…
Kremasto i sočno - recept za brz kolač sa limunom i jogurtom koji će vas…
-
RECEPT ZA ČOKOLADNE KOCKE SA KOKOSOM I BANANAMA:…
Bez jaja, bez mleka - ovaj čokoladni kokos kolač je zaista neodoljiv!
-
RECEPT ZA ZIMSKU SALATU KOJU ĆETE PRAVITI ČESTO:…
Recept za zimsku salatu od 3 sastojka - spremna za 10 minuta!
-
OVA BILJKA JE JEDNA OD NAJZDRAVIJIH NA SVETU: Evo…
Ova biljka spada u najzdraviju hranu na planeti!
Komentari
Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.