Razlika je veća nego što mislite: da li je bolje jesti zelene ili smeđe banane

Koje banane je zdravije jesti - evo zašto će mnogi početi da izbegavaju banane sa smeđim tačkicama...

Banane su mnogima najdraže voće. Ovo voće je vrlo praktično jer ih možete poneti na posao ili putovanja, a prednosti koje pružaju našem organizmu nebrojene su. Svako ko voli banane preferira ih jesti u njihovoj različitoj fazi. Dok su jednima draže čvrste, tek lagano žute banane, drugima su draže one koje već imaju smeđe tačkice.

Ali, da li ste znali da se sadržaj nutritivnih vrednosti drastično menja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema smeđoj?

Karfiol, jabuke, brusnica: 10 namirnica bogatih antioksidantima za zdrave bubregeKarfiol, jabuke, brusnica: 10 namirnica bogatih antioksidantima za zdrave bubregeCrvena paprika, karfiol, brusnica i jabuke samo su neke od namirnica koje blagotvorno utiču na rad bubrega...

Dok im je kora još gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju obilje tzv. otpornog skroba koji se u našem telu ponaša poput vlakna. Takva vrsta skroba kontroliše nivo šećera u krvi, čime može značajno uticati na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže dan se snizi nivo holesterola.

Osim toga, kada jedemo gotovo zelenu bananu, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih, a to utiče i na smanjenje telesne težine s obzirom na to da nećemo imati potrebu toliko posezati za drugom hranom. Kako zelena banana ima nizak glikemijski indeks, idealna je i za dijabetičare.

Kada pređe u svoju žutu, ali još uvijek čvrstu fazu, u banani se počinju stvarati antioksidansi koji naše telo štite od brojnih bolesti.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.