Rashladite se iznutra

Veliki deo vrućine koju osećate ne dolazi spolja, već iz vašeg organizma i to kao rezultat sinoćne obilne večere, na primer, ili viška soli, alkohola i crvenog mesa.

Leto u svom zenitu, sunce neumoljivo isparava i poslednju kap tečnosti iz vas… Osećate se kao da ste zarobljeni u nesnosnoj jari koja izbija sa proključalog gradskog asfalta? Ne možete da se rashladite? Jeste, 30 stepeni je u hladu, ali da li možete da učinite nešto za sebe kako biste lakše izašli na kraj sa letnjom vrućinom? Naravno da možete, i to bez uključivanja nezdravih klima-uređaja. Potrebno je samo malo mudrosti i osluškivanja onoga što nam Majka Priroda savetuje! Prvo, treba da shvatite da veliki deo vrućine koju osećate ne dolazi spolja, već iz vašeg organizma, koji želi da se oslobodi viška energije, što je rezultat sinoćne obilne večere, na primer.

U holističkom pristupu i stilu življenja, zdravlje i dobro raspoloženje postižu se pre svega prilagođavanjem ishrane promenama u prirodi. Najvažnije je dovesti u harmoniju ono što jedete i ono što vam priroda trenutno nudi. Određena vrsta hrane ima sposobnost da hladi organizam, jer za razliku od ekstremno jang hrane (meso, sir, previše soli, alkohol) ima izraženiju jin energiju. Takve namirnice treba češće uključivati u letnju ishranu, naravno pored osnovne, energetski najbolje izbalansirane hrane – integralnih žitarica, koje treba da budu polovina vašeg obroka. Leti povećajte unos jin žitarica, poput kukuruza i ječma. Češće treba jesti i kvinou, lagano zrno bogato belančevinama. Životinjske proizvode isključite ili smanjite na minimum.

„Ljudi koji jedu crveno meso i piju alkohol najteže podnose vrućinu. Osećaj toplote u telu stvara i jako začinjena hrana, koju leti svakako treba izbegavati. Hrana koja hladi uglavnom je biljnog porekla, a najviše rashlađuju zeleno povrće i salate od povrća i žitarica. Osim toga, sojini proizvodi mnogo su bolji izbor od mesa. Dobro je uzimati i sveže voće i dovoljno tečnosti“, kaže dr Nina Bulajić, savetnik za makrobiotiku i spec. med. makrobiologije.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.