Pšenica naša nasušna

Stara pšenica einkorn sadrži 14 hromozoma koji učestvuju u stvaranju malog broja proteina glutena, spelta 28 a nova patuljasta pšenica sadrži čak 42, tj. trostruko više hromozoma od pšenice einkorn, i proizvodi mnoštvo različitih proteina glutena.

Često me pitaju zašto tvrdim da pšenica nije izvorna hrana, pa i naše bake su pekle hleb od pšenice! Biblija kaže: "Hleb naš nasušni daj nam danas" pa je jedenje hleba gotovo verska zapovest. Međutim einkorn, dragocena biblijska pšenica naših predaka, nešto je što nam odavno nije dostupno. Nova, tzv. patuljasta pšenica Triticum aestivum, proizvod je genetske manipulacije i hibridizacije, koji su stvorili kratku, zdepastu, tvrdu, visokootpornu biljku sa mnogo većim količinama skroba i glutena kao i mnogo više hromozoma koji učestvuju u stvaranju novih neobičnih pšeničnih proteina.

To je bilo potrebno učiniti iz komercijalnih razloga, pa tako nova pšenica daje 10 puta veće prinose, otporna je na pesticide, štetočine i bolesti. Čovek koji ju je stvorio, Norman Borlaug, je verovao da je genetska modifikacija jedini način da se nahrane milioni gladnih širom sveta, pa je osvojio i Nobelovu nagradu za mir. Kako ta nova namirnica, koja do pre 50 godina nije ni postojala, utiče na naše zdravlje? Gladni su i dalje gladni, a zapadnim svetom, u kojem je pšenica stub ishrane, širi se epidemija debljine i ostalih modernih bolesti. U međuvremenu, procenjuje se da danas moderna patuljasta i polupatuljasta pšenica čine čak 99 osto pšenice posađene na oranicama u svetu.

Ovo nije priča o nepodnošenju glutena. Jasno je da je gluten veliki problem pa su proizvodi koji ga ne sadrže u poslednje vreme „in", a prodavnice su snabdevene stotinama novih bezglutenskih prehrambenih proizvoda na policama. Ali gluten nije jedini problem. Pšenični proizvodi su (zajedno sa šećerom u svim njegovim oblicima) među glavnim uzročnicima gojaznosti, dijabetesa, bolesti srca, raka, demencije, depresije i mnogih drugih modernih bolesti. A razlozi za to su višestruki. Pšenica uništava naše zdravlje putem mnogih mehanizama i istorija „nove" pšenice ide paralelno sa istorijom hroničnih bolesti i gojaznosti širom sveta. Dok u siromašnom delu sveta i dalje vladaju glad i pothranjenost, u razvijenom zapadnom svetu proširila se epidemija debljine i hroničnih bolesti koje ubijaju dvostruko više ljudi nego zarazne bolesti na globalnom nivou.

Sve više naučnika i lekara upozorava da je ta epidemija hroničnih bolesti prouzrokovana konzumacijom neprirodne hrane u obliku rafinisanih namirnica, hleba i pekarskih proizvoda koji čine modernu ishranu. Pa ipak, supermarketi danas sadrže cele redove pšenice prerušene u stotine hiljada različitih prehrambenih proizvoda - ona se krije u svemu; od supica iz kesice do votke, ruža za usne i lepka za omotnice. Ali nije reč samo o količini nego i o skrivenim komponentama pšenice koje dovode do gojenja i bolesti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.