Proteinski mit

Kada nekom kažete da ste vegan (ne konzumirate meso, ribu, jaja i mleko), prvo što će vas ljudi zabrinuto pitati je - kako onda unosite proteine?! Ako vas prethodno ipak ne pitaju da li ste u nekoj sekti, naravno...

Jer, kako naš prosečan čovek misli, mora da ste dobrano zastranili, čim ste se odlučili za tako „radikalan” korak, koji se kosi sa „prirodnim”, sa preporukama lekara i sa samim zdravim razumom! Da li je to baš tako, ili je upravo suprotno? Koliko nam je proteina zapravo potrebno i da li moramo da ih crpimo iz životinjskih proizvoda?

„Čovek može da akumulira oko 30 gr proteina dnevno u telu”, kaže dr Slađana Velkov, lekar i jedan od najistaknutijih zagovornika sirove veganske ishrane kod nas. „Dr Jaffe sa Kalifornijskog Univerziteta u Berkliju istraživao je dejstvo dijete bez životinjskih produkata na nekoliko generacija dece i odraslih. Ispitanicima je davao 24-33 gr. proteina dnevno, dok se današnjom ishranom, baziranom na životinjskim produktima, unosi i do 150 grama proteina dnevno. Niko od ispitanika dr Jaffea nije imao nikakve znake nedostka proteina, niti bilo kojih drugih hranljivih materija. Svi su bili odličnog zdravlja! Dr Max Rubner, direktor Higijenskog instituta na Berlinskom univerzitetu, posle svojih opsežnih istraživanja, takođe tvrdi da nam je potrebno samo oko 28 grama proteina dnevno”.

Slikovito predstavljeno, 30 g proteina nalazi se u jednom punom tanjiru sočiva ili u oko 100 g badema. „Ali ne!”, odmah će vas upozoriti oni koji zastupaju ishranu mesom i mlekom, „To nisu kompletni proteini, jer ne sadrže sve esencijalne aminokiseline!” Zato hajde da prvo, pre samog „proteinskog mita”, raskrinkamo jedan drugi mit - onaj o „kompletnim” proteinima, koji je baziran na tvrdnji da biljna hrana ne sadrži sve esencijalne aminokiseline (gradivne jedinice proteina).

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.