Pretvorite svaku supu u lekoviti obrok: kvercetin iz crnog luka štiti zdravlje

Ukoliko dodate ljusku od crnog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući supu ili čorbu, ojačaćete svoj obrok moćnim antioksidansom, ali i drugim korisnim nutrijentima.

Premda je nejestiva, ljuska crnog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji reguliše krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arteriosklerozu.

Ukoliko dodate ljusku od crnog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući supu ili čorbu, ojačaćete svoj obrok moćnim antioksidansom, ali i drugim korisnim nutrijentima. Crni luk je jedno od najzdravijih povrća na planeti i od davnina je poznat po svojim jakim antibakterijskim svojstvima. Crni luk je odličan pri uravnotežavanju nivoa šećera u krvi, zaustavljanju krvarenja iz nosa, uništavanju ćelija raka, ali i jačanju imunog sistema pomoću vitamina C.

Za razliku od svetlog crnog luka, tamniji sadrži veće količine kvercetina, bioflavonoida koji je odličan za uništavanje slobodnih radikala u organizmu. Pored toga što je moćan antioksidant, kvercetin je takođe odličan u borbi protiv raka, gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali i zapaljenja. Brojne studije su dokazale da on efikasno sprečava i kontroliše formiranje polipa, da se bori protiv virusa, da leči psorijazu i da zaustavlja pojavu herpesa. Tamniji crni luk je povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka želuca.

Beli luk, selen, folna kiselina: 4 namirnice koje podižu raspoloženje...

Prema jednoj studiji, samo polovina crnog luka na dan može da smanji rizik od nastanka raka želuca za polovinu. Prema studiji sprovedenoj od strane naučnika sa Krenfild univerziteta u Velikoj Britaniji, ljuska crnog luka može da se koristi kao sastojak bogat dijetalnim vlaknima, uglavnom nerastvorljivim, ali i fenolnim jedinjenjima poput kvercetina i drugih flavonoida.

Važno je reći da su i druga dva mesnata sloja crnog luka bogata vlaknima i flavonoidima. Istraživači su naveli da unošenje vlakana smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, ali i dijabetesa, raka debelog creva i gojaznosti.

Fenolna jedinjenja su ta koja u najvećoj meri efikasno sprečavaju nastanak srčanih bolesti. Velike količine ovih jedinjenja sa jakim antioksidativnim svojstvom se mogu naći u spoljnim slojevima ljuske crnog luka. Da biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crnog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cela crna luka (neoljušćena) u supu ili čorbu. Možete i da sačuvate ljuske i da ih ubacite pre kuvanja u šerpu u čarapi. Uklonite ljuske kada supa počne da ključa. Pored toga što će vaša supa postati bogata antioksidantima, dobiće i bogatu smeđu boju, zavisno od toga koji ste crni luk koristili.

kako_deluje_i_stiti_organizam_kvercetin_iz_crnog_luka_1

Izvor: Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

05/02/2016 Luka3rd
Crveni, ne crni... I vino je crveno, nije crno.