Pogledajte kako izgleda gluten (VIDEO)

Gluten je sastavni deo žitarica koji održava elastičnost testa. Pogledajte i kako...

Protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, a koji je sve češće zdravstvena tema, deo je naše svakodnevne ishrane. Njega sadrže i kozmetički proizvodi, pa se vrlo često nalazi i u ruževima za usne!

Čak 40 odsto stanovništva netolerantno je na ovaj protein. Alergijske reakcije na koži, bolovi u zglobovima i stalan umor, često su pokazatelji da je vaše telo netolerantno na gluten.

10 pokazatelja da ste netolerantni na gluten...

Mnogi su ga izbacili iz ishrane i tvrde da se sada osećaju mnogo bolje!

Gluten je sastojak koji brašnu daje elastičnost i održava njegov oblik. Njegovo pravo dejstvo vidi se kada se brašno pomeša sa vodom. Sastavljen je od dve frakcije - glijadina i glutenina, koji sadrže skrob. Kada se sa testa spere višak skroba u vodi, vide se uznemirujući rezultati! Testo sa glutenom zadržava svoju veličinu i elastičnost, dok ono koje sadrži malu količinu glutena, postaje znatno manje i u potpunosti glubi svoju elastičnost.

Pogledajte u video snimku kako izgleda testo sa glutenom - ponaša se kao balon! Zato ima osnova i tvrdnja da gluten u našoj hrani može da deluje kao prava "gasna bomba"!

Ako sumnjate da i vama smeta gluten, izbacite namirnice koje ga sadrže i barem nedelju dana držite takvu dijetu. Pratite da li se osećate bolje i da li su vam se proredile tegobe kao što su proliv, nadimanje ili glavobolje.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.