Po čemu se blendiranje razlikuje od ceđenja soka?

Zelena revolucija u ishrani vlada svetom. Ali u tim redovima ima podeljenih – neki su za ceđenje, a neki za blendiranje. U kojoj ste vi grupi?

„I sokovi i smutiji imaju svoje zdravstvene prednosti, ali čini mi se da u većini slučajeva blendiranje pruža više koristi od ceđenja. Smutiji imaju više vlakana, bolje zasite, jeftiniji su i zahtevaju manje vremena", ističe Džej Džej Smit, autorka bestselera „Smršajte bez dijete i vežbanja!", nutricionistkinja, licencirani stručnjak za mršavljenje i motivacioni govornik. Nakon što je poboljšala svoje zdravlje, smršala i otkrila „drugu mladost" u 40-im, autorka knjige „Zeleni smuti za savršen početak dana" (izdavač: Vulkan) postala je nadahnuće za sve koji žele da smršaju i budu zdravi.

Zeleni smoothie za srčanu čakru i energiju tokom celog dana (RECEPT + VEGAN)

„Smutiji sadrže presnu hranu sa mnogo vlakana, a pri ceđenju soka, pulpa se odbacuje i gube se važna vlakna," ističe Džej Džej Smit u ovoj knjizi. „Glavni argument onih koji više vole ceđene sokove jeste taj što odsustvo vlakana omogućuje lako unošenje hranljivih materija pravo u krvotok, uz vrlo malo varenja, a to dopušta digestivnom sistemu i telu da se izleče. Ali vlakna su ključna za usporavanje prolaza hrane kroz stomak i sprečavaju šećere da prebrzo uđu u krvotok. Ovo pomaže u regulisanju šećera u krvi i pomaže u kontroli težine. Upotreba zeleniša u smutijima pomaže vam da izbalansirate šećer u krvi, a zeleno povrće s puno vlakana pomaže da se uspori varenje ugljenih hidrata."

Bazna hrana: alkalni smoothie za idealnu ph vrednost organizma (VEGAN + RECEPT ZA DECU I ODRASLE)

Osim ove razlike, smutiji zasite više od sokova i mogu da zamene obroke. Za smutije je potrebno manje voća i povrća da se naprave, nego da se ista čaša napuni sokom. „Blendiranje je brže od ceđenja soka i lakše je kasnije počistiti. Da biste napravili sok, sve voće i povrće mora biti isečeno na dovoljno male komade da stanu u sokovnik, a onda se obrađuje jedan po jedan komad. Da biste napravili smuti, voće i povrće može sve odjednom da stane u blender. Osim toga, sokovnik se mora rastaviti da bi se očistio, a onda ponovo sastaviti, što zahteva mnogo vremena i čišćenja. Blendere je dovoljno samo isprati, i nema delova koje treba sastavljati. U blender je takođe lako dodati suprehranu, kao što su maka ili asai bobice, jer će se i one veoma ravnomerno blendirati", ističe Džej Džej Smit.

Veganski napitak: zeleni detoks smoothie sa bananama, spanaćem i chia semenkam

Zeleni smutiji se sastoje od presnog organskog voća, presnog organskog lisnatog povrća i vode. Preporučeni odnos voća i zelenog povrća je 6:4, ističe Džej Džej Smit. Zeleni smutiji koji se sastoje od 40 odsto zeleniša odličan su izvor proteina. Za pripremu smutija, i veličina blendera je važna. Preporuka je da koristite blender velike brzine - oko 1000 vati, jer je uz brz blender potrebno samo 30 sekundi do minuta da vaš smuti postane kremast i gladak. Koristite zrelo voće, jer se ono lakše vari zbog živih enzima u njemu. Popijte barem jedan zeleni smuti dnevno, kaže Džej Džej Smit. Tako ćete uneti mnogo hranljivih materija u telo.

po_cemu_se_blendiranje_razlikuje_od_cedenja_soka_2

Izvor: Lovesensa

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.