Pirinač - biser među zrnevljem

Ako je pirinač, kako mnogi tvrde, kralj među žitaricama, onda je integralni pirinač pravi car! Hajde zato da počnemo priču od najboljeg i najvažnijeg, a zatim upoznamo i ostale pripadnike „pirinčane” svite...

U biljnom svetu, pirinač je evolutivni pandan čoveku - napisala je Aveline Kushi u svom čuvenom makrobiotičkom kuvaru. „Među žitaricama, integralni pirinač je najuravnoteženiji”, tvrdila je Aveline, budući da, prema makrobiotici, njegovo zrno ima energiju koja se nalazi tačno na sredini između yina i yanga. Zato je smatran idealnom hranom za čoveka. Osim što nas hrani, integralni pirinač nas dovodi u energetsku ravnotežu, koja je preduslov opšteg zdravlja. Čuvena je i „dijeta broj 7”, oca makrobiotike Georgea Ohsawe, a koja podrazumeva lečenje ili poboljšanje simptoma praktično svake bolesti, uz pomoć dijete sastavljene samo od integralnog pirinča.

Budući da sam se, nakon više godina pretežno makrobiotičke ishrane, uverio na ličnom primeru u blagodeti integralnog pirinča (čiji se blagi, umirujući miris upravo širi iz moje kuhinje i inspirše me), ne treba da čudi što sam tekst o ovoj žitarici započeo hvalospevom njenoj intergalnoj varijanti. Ali, tu se priča svakako ne završava. Pirinač predstavlja najveći izvor hrane na planeti, a u Aziji ga već više od 5000 godina jedu svakog dana, uz svaki obrok, kao što mi jedemo hleb.

Isto kao hleb, pirinač možete jesti na hiljadu načina i uz hiljadu jela, tako da su mogućnosti da ga uvrstite u redovnu ishranu bezbrojne. Na svu sreću, naše prodavnice zdrave hrane opremljene su raznim vrstama pirinča bolje nego ikad, tako da je sigurno da ćete naći vašu omiljenu varijantu. Postoji oko 8.000 vrsta pirinča, što komplikuje njegovu klasifikaciju. Ipak, grubo gledano, pirinač možemo podeliti na dva načina: prema načinu obrade i prema obliku zrna.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.