Pasulj za prevenciju od mnogih bolesti: evo koliko često treba da jedemo ovo lekovito povrće

Pasulj je dobar izvor belančevina, i za razliku od drugih izvora belančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol.

Iako se već dugo govori da je konzumacija pasulja dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici.

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih obolenja i određenih vrsta malignih bolesti. Smernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja sedmično.

Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor belančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Biljka koja smanjuje lučenje hormona stresa: pomaže kod nesanice i anksioznostiBiljka koja smanjuje lučenje hormona stresa: pomaže kod nesanice i anksioznostiSaznajte kako vam Ashwagandha može poboljšati zdravlje i zašto je treba koristiti.

Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti ćelije od raka i usporava rast tumora. Istraživači na Harvardu su izjavili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta sedmično imaju 24 odsto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva.

Pasulj je dobar izvor belančevina, i za razliku od drugih izvora belančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol. Jedna porcija pasulja osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.

Naučnici sa državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na tržištu i izmerili količinu antioksidanta u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih materija, nego beli i žuti pasulj.

Izvor: Opanak/Espreso

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.