Paradajz, čuvar mozga

Najnovije finsko istraživanje pokazalo da muškarcima koji češće jedu paradajz preti manji rizik od moždanog udara.

Istraživački tim finskih stručnjaka na čelu s Jounijem Karpijem s istočnofinskog univerziteta u Kuopiju došao je do podatka da često unošenje likopena koji je snažan antioksidans umanjuje rizik od moždanog udara. Likopen je verovatno najpoznatiji sastojak paradajza, a deluje tako što smanjuje sposobnost lošeg holesteroloa da se "lepi" na zidove arterija.

Finska studija koja je objavljena 8. oktobra 2012. godine u časopisu "Neurology" obuhvatila je podatke prikupljene nakon pregleda oko hiljadu muškaraca starosti između 46 i 55 godina. Tada je utvrđeno da muškarci koji su tokom desetak godina imali relativno visok nivo likopena imali 55 odsto manje rizika da dobiju moždani udar. Laboratorijska istraživanja su pokazala još da bi likopen mogao da ima značajnu ulogu u borbi protiv infekcije i začepljenja krvnih sudova i da bi u tome mogao daleko više da bude uspešniji od nekih drugih antioksidansa.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.