Nutricionisti savetuju DASH: zašto je najzdravija dijeta koja ograničava natrijum

DASH dijeta ima za cilj da poboljša vaše zdravlje i pomogne u gubitku viška kilograma! Pročitajte zašto je baš ovaj način ishrane najbolja odluka u 2017. godini...

Način na koji posmatramo dijete se značajno menja. Sve manje ih doživljavamo kao sredstvo za brzo mršavljenje, a sve više kao način da se uvedu dugoročne promene u načinu života. Kako bi pomogla ljudima da se snađu u mnoštvu informacija i pronađu naučno zasnovana rešenja koja traju godinama umesto nedeljama, američka medijska platforma koja se bavi i rangiranjem školskih i zdravstvenih institucija U.S. News and World Report klasifikovala je 38 planova ishrane.

Bez viška kilograma i bez jo-jo efekta: koja dijeta je dobra dijeta...

Pri rangiranju su u obzir uzeti različiti kriterijumi, kao što su koliko je lako je primenjivati dijetu, njen efekat na mršavljenje - i kratkoročno i dugoročno - koliko je hranljiva i bezbedna i koliko pomaže u sprečavanju dijabetesa i srčanih bolesti.

Po sedmi put zaredom, prvo mesto je zauzela dijeta pod nazivom DASH. Skraćenica DASH se odnosi na pristupe ishrani koji za cilj imaju eliminisanje hipertenzije, ili visokog krvnog pritiska. Iako prvenstveno podrazumeva plan obroka koji pomaže da se smanji ili spreči visok krvni pritisak, u pitanju je dijeta koju može svako da primenjuje.

Pored toga, američko Ministarstvo poljoprivrede ga smatra jednim od najboljih primera zdravog obrasca unosa hrane.

"DASH dijeta je stvarno bezbedan plan za svakoga'", kaže Angela Haupt, zamenica urednika zdravlja u US News & World Reportu. ,"Kod nje nema ničega uzbudljivog i to je ono što je čini dobrim planom. Nije u pitanju neka trenutno popularna dijeta sa nerealnim ciljevima na koje ne možete da se oslonite.'"

A za osobe sa visokim krvnim pritiskom, DASH dijeta može vremenom da pomogne da se on smanji za čak osam do 14mm Hg.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.