Novo istraživanje: u kakvoj su vezi ishrana bogata šećerom i depresija

Internetske stranice danas su pune tvrdnji da šećer uzrokuje mentalne probleme, a evo šta na to kaže nauka...

Istraživanja pokazuju da je prekomeran unos šećera povezan s pojavom simptoma depresije. Poznata knjiga Kathleen DesMaisons "Krompiri, a ne prozak", dovodi unos šećera u direktnu vezu s pogoršanjem mentalnog stanja...

Dijetetski program koji autorka navodi u knjizi zasniva se na iskustvu rada s osobama koje boluju od alkoholizma. Terapija u kojoj se postepeno ukidao unos šećera dovela je do pozitivnih pomaka u lečenju ovoga stanja. Osobe osetljive na šećer (bez obzira na to odakle dolazi, iz hrane ili alkohola), smatra autorka, imaju niz mentalnih simptoma koji su izazvani nestabilnom regulacijom šećera u krvi. Stabilizovanjem nivoa šećera znatno se može poboljšati i mentalno stanje.

Recept za zdravu poslasticu: kako napraviti kandirani đumbir bez šećera (POSNO)...

Iako su internetske stranice danas pune tvrdnji da šećer uzrokuje mentalne probleme, što uključuje i suicidalno razmišljanje, impulsivno ponašanje, euforiju, zaboravnost (a koji se, navodno, povlače nakon eliminacijske dijete koja isključuje rafinirani šećer), britanske i američke naučne publikacije ne raspolažu s puno istraživanja koja bi to potvrdila.

Ipak, jedna australijska studija sprovedena na gotovo 5000 ispitanika ukazuje da su odrasle osobe koje su prekomerno konzumirale zaslađene napitke imale veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 i depresije sa suicidalnim idejama. Kod osoba koje su pile zašećerene gazirane napitke pokazalo se da je za čak 60 posto veća verovatnoća za oboljevanje od depresije nego kod osoba koje te napitke nisu pile.

da_li_i_kako_secer_podstice_depresiju_1

Izvor: Sensa klub

Lejla Kažinić Kreho

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.