Nema jela bez oraha

Posle decenija "ozgloglašenosti" zbog velikog broja kalorija, ove hrskave grickalice se polako probijaju kao obavezan sastojak mnogih jela.

Peciva, ovsene kaše, žitarice, salate, sosevi - koštunjavi plodovi poput oraha, lešnika. badema i kikirikija mogu svuda dobro da se umešaju. Tajna popularnosti ovog voća je i u zanimljivom ukusu i u hranljivim sastojcima.

Međutim, mnogi nutricionisti i svi koji žele da izgube višak kilograma dugo su držali orašaste plodove na "crnoj listi", zbog izuzetne kaloričnosti. U novije vreme pojavilo se više studija koji ističu prednosti ovih namirnica i predlažu da ih uključimo u svakodnevni jelovnik.

Koštunjavi plodovi su jedan od najboljih izvora proteina, a pritom su bez holesterola. Mnogi su takođe bogati vlaknima i mineralima kao što su magnezijum, gvožđe, kalijum, selen, bakar i cink, i vitaminama E i B. Ako ipak pazite na liniju, koristiće vam podatak da kesten i pinjoli imaju najmanje masti, dok makadamija orasi, lešnici i brazilski orasi imaju najviše. Dobra vest je što su bogati mononezasićenim mastima koje zapravo pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola, a time se smanjuje rizik od oboljevanja od srčanih bolesti.

Kada kupujete ove plodove u ljusci, izaberite one bez pukotina, mrlja i rupa. Možete i da primetite i da li su ustajali ako ih protresete - ne bi trebalo da čujete kloparanje. Čuvajte ih na hladnom i mračnim mestu jer će brzo izgubiti svežinu na sobnoj temperaturi. Dugo će se održati i u zamrzivaču.

Priredila: D. M.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.