Namirnica koju je večerao Nikola Tesla: vrlo je zdrava, a evo kako od nje da napravite lekovitu supu (RECEPT)

Nikola Tesla je jeo ovu izuzetno zdravu namirnicu, a sada od nje možete napraviti zdravu supu!

Na sajtu Tesla Universe pronašli smo nekoliko zanimljivih podataka iz života slavnog naučnika Nikole Tesle koje je zapisao u svojoj autobiografiji (knjiga: Moji izumi:Autobiografija Nikole Tesle), ali i njegov dnevni meni koji je, kako Tesla Universe navodi, bio objavljen u starom naučnom časopisu Electrical Experimenter, za koji je i sam Tesla pisao nekoliko članaka.

Meni Nikole Tesle u ovim spisima izgleda vrlo jednostavno. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jaja koje bi sam spremio, za ručak uglavnom ništa nije jeo, a večerao je stabljike celera, supu, piletinu i krompir uz čašu laganog vina, a za užinu parče sira ili jabuku.

Stabljike celera bogate su vitaminima i mineralima poput magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Sadrži puno vlakana, a malo masnoća i kalorija, pa se zato preporučuje za regulisanje metabolizma i očuvanje zdravlja organa za varenje.

Celer je biljka koja ima protivupalno i detoksirajuće dejstvo, pa se zato preporučuje kod raznih oboljenja.

Celer sižava krvni pritisak, smanjuje rizik od nekih oblika karcinoma (sadrži luteolin, jedinjenje koje smanjuje rast ćelija raka u pankreasu), smanjuje upale, snižava holesterol, pozitivno utiče na reproduktivno zdravlje muškarca, poboljšava varenje i pomaže kod sagorevanja masnih naslaga.

Najpoznatiji recept sa stabljikama celera je čisto ceđeni sok ili mućeni smuti od stabljika celera koji se preporučuje pre doručka, ali od ovog lekovitog povrća možete napraviti i ukusnu i zdravu supu.

Recept za supu od celera

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • maslinovo ulje
  • 5 stabljika (listova) celera
  • kašika peršuna
  • 2 čena belog luka
  • so, biber

Priprema:

Iseckajte na sitno beli luk, pa ga dinstajte na maslinovom ulju na blagoj vatri sve dok ne dobije zlatkastu boju. Očistite stabljike celera, iseckajte i ubacite u 1,5 litar vode. Kuvajte celer, pa dodajte izdinstani crni luk. Kada je celer skkuvan, posle 20-ak minuta, dodajte i peršun. Kuvajte još 5 minuta, pa procedite, ali sačuvajte supu u kojoj ste celer kuvali. Ubacite u blender sastojke iz supe i dodajte dva čena belog luka. Dinstajte dok ne dobijete jedinstvenu kremastu smesu. Dodajte u krem supu 1 čašu čorbe u kojoj ste kuvali celer,so, biber, pa izmešajte. Ako želite tečniju supu, dodajte još malo vode.

U supu možete dodati pavlaku li parmezan, po želji.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.