Na srpskim pijacama voće i povrće puno pesticida i nitrata: ovo su jedina 2 načina da prepoznate organski proizvod

Nedozvoljene količine pesticida i nitrata u voću i povrću ne mogu se videti golim okom, ali postoje načini da proverite da li kupujete organske proizvode!

Punih 15 godina čeka se na otvaranje nacionalne laboratorije za kontrolu poljoprivrednih poizvoda, pa zato, nažalost, ne čudi izveštaj iz Rusije da uvezeno voće i povrće iz Srbije ima nedozvoljene količine pesticida i nitrata, piše Blic 7. juna 2016. godine.

Ruska poljoprivredna inspekcija "Rosseljhoznadzor" otkrila je da je 10 odsto kontrolisanog uvezenog voća i povrća nezdravo i da je poreklom iz Srbije i Moldavije. Među tim proizvodima, kako su naveli, ima najviše jabuka i jagoda.

Nakon što je utvrđeno da je izvozno voće koje je prošlo kontrolu domaćih organa i institucija zemlje uvoznika otrovno, postavlja se pitanje koliko su onda zdravi poljoprivredni proizvodi u ponudi na pijacama u Srbiji.

Organska farma u Vraniću: kako iskoristiti plodnu zemlju i živeti srećan život

- Zbog ovakvog izveštaja Vlada i Ministarstvo bi morali da preduzmu hitne mere jer je sigurno da u Srbiji ima najmanje toliko našeg otrovanog voća i povrća koliko i u Rusiji. Ovo je samo pitanje odgovornosti, pohlepe i želje za profitom. Potrebni su nam stručna obuka proizvođača, stroga kontrola i sankcije, odnosno obeštećenje za onog kome je šteta naneta - ističe Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača.
On navodi da izjave nadležnih kako su "svi poljoprivredni proizvodi u redu" predstavljaju karikaturu sistema.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.