Mleko u ishrani: za i protiv

Važni hranljivi sastojci nestaju industrijskom preradom, pa se najkorisnijim smatra sirovo mleko zdravih krava koje slobodno pasu travu po pašnjacima i kojima se u ishranu ne dodaju koncentrati, hormoni rasta i antibiotici.

Mleko je prva, izvorna i iskonska ljudska hrana i možda je upravo to razlog zbog koga kao prehrambena namirnica pobuđuje snažna osećanja i izaziva žestoke rasprave. Da li je ono pogodna hrana za čoveka? Pitanje je vrlo složeno i nema jednostavnog odgovora jer postoje mnoge vrste mleka, od kojih svako ima svoju priču. Tako postoje majčino, kravlje, kozije, ovčije, kobilje, magareće, ekološko, pasterizovano, homogenizovano, obrano, poluobrano, punomasno i spisak se nastavlja. Tu su onda još i mlečni proizvodi, domaći, industrijski, dobijeni fermentacijom, zgrušavanjem, zrenjem itd.

U našoj kulturi je najzastupljenije kravlje mleko. Službeni stav je da je mleko dobra i zdrava hrana, ali brojni alternativni pravci savetuju da ga izbegavamo ili čak potpuno izbacimo iz ishrane. U poslednje vreme dolaze trendovi sa zapada, gde su sve popularniji raw milk (sirovo mleko) i real milk (pravo mleko) pa je i potražnja sve veća za svežim domaćim neobrađenim mlekom koje se može nabaviti od seljaka, sa farmi krava ili koza. Ali treba znati da sirovo mleko i pravo mleko nisu isto. Sirovo mleko znači da ono nije industrijski obrađivano - pasterizovano i homogenizovano, ali nam ne govori ništa o tome kako se ta životinja koja daje mleko hrani. Pravo mleko dolazi od krava koje slobodno pasu travu po pašnjacima i kojima se u ishranu ne dodaju koncentrati, hormoni rasta i antibiotici. Takvo pravo mleko je tada najkorisnije sirovo jer proces pasterizacije uništava njegova korisna svojstva.

Pravo mleko je izvanredan izvor nutrijenata i vrlo važnih korisnih bakterija kao što su laktobakterije, za koje danas znamo da igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštiti organizma od raznih bolesti. Pravo mleko je takođe odličan izvor vitamina, minerala i enzima i sadrži vredne belančevine i masnoće koje čine gradivni materijal za telo. Međutim, pasterizacija mleka potpuno menja njegovu strukturu pa se tako, na primer kalcijum, za koji verujemo da ga dobijamo iz mleka, prema nekim istraživanjima zapravo uopšte ne može apsorbovati bez enzima fosfataze, koji se deaktivira u procesu pasterizacije. Pasterizacija, tj. zagrevanje na visokim temperaturama takođe deaktivira sve važne enzime, ubija korisne laktobakterije i uništava brojne druge hranljive komponente. Zatim, visoka temperatura, a posebno naglo zagrevanje, potpuno menja strukturu osetljivih mlečnih belančevina koje postaju vrlo teške za varenje pa i potencijalno štetne za zdravlje.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

01/11/2013 marina11233
Samo još da napišete gde takvo pravo mleko mogu da kupim?! Živim na selu i znam da ovde niko ne napasa krave, samo ih hrane u štalama, ko zna sa čim...Koncentrati, antibiotici, hormoni... Muka mi je više da svoje dete teram da pije mleko, kad i sama znam (ili ne znam?) šta sve sadrži šolja mleka... Počela sam da detetu dajem kozje mleko i sir ali mi doktor kaže da može da oboli od teške anemije ako pije kozje mleko... Svuda, pa i po pitanju zdrave hrane, vlada konfuzija i nepoverenje...