Mitovi i zablude o makrobiotici

Makrobiotika nije neukusna, čudna hrana – razbija najčešću predrasuda jedna od vodećih makrobiotičkih kuvarica u svetu Aine McAteer, koja ima stalnu kolumnu na Oprah.com.

Da makrobiotika uopšte ne mora biti stroga i komplikovana dokazala nam je vesela Irkinja Aine McAteer, poznata svetska kuvarica. Samo za Sensu govori o vlastitim iskustvima i prvim koracima prema zdravijoj ishrani kojom je izlečila zdravstvene probleme, ali i o načinima na koje „bezbolno” možemo povećati energiju i izbaciti štetne sastojke iz jelovnika.

Jedna od vodećih makrobiotičkih kuvarica u svetu Aine McAteer, koja je u svojoj karijeri mešala zdrave obroke za Toma Cruisea, Nicole Kidman, Roberta Redforda, koja ima stalnu kolumnu na Oprah.com izdala je dve knjige za hrvatsku Planetopiju Hrana za život i Za djecu. Aine nam govori o svojim počecima u makrobiotičkom svetu na koji način započeti zdravije navike u ishrani bez prevelikih žrtava. Makrobiotika nije neukusna, čudna hrana – razbija jednu od najčešćih predrasuda ova simpatična Irkinja i poručuje da makrobiotičke principe svako može prilagoditi svojim životnim uslovima, ukusu i običajima.

U prvim godinama širenja makrobiotike bila je učestala percepcija da se u takvom načinu ishrane jedu samo integralni pirinač, mahunarke i morske alge, i sve to, naravno, štapićima. I sama sam se na početku fokusirala na ono čega se moram odreći kako bih bila makrobiotičarka. U to vreme moja omiljena hrana bila je maslac, šećer, mleko i pavlaka i kad mi je rečeno da oni više ne mogu biti deo mog života, to mi je zaista zvučalo kao tragedija. Međutim, kako sam istraživala svet makrobiotike i razumevala njene osnovne principe, shvatila sam da su mi male žrtve koje sam činila izbacivanjem hrane koja je zapravo štetila mom zdravlju, a prihvatanjem zdravijih i prirodnijih prehrambenih navika, donele energiju i poboljšale kvalitet života do mere koju nisam mogla zamisliti.

Često čujem rečenicu „Nemam vremena da kuvam”, ali ako istinski pogledamo čime ispunjavamo svoje dane, videćemo da nalazimo vreme za ono što smatramo važnim. Kad sam shvatila vrednost negovanja same sebe, pronalaženje vremena za kuvanje više nije bio problem. S malo veštine i vežbe, veoma je jednostavno spremiti zaista ukusne obroke.

Makrobiotika nije preuzimanje japanskog životnog stila, već prilagođavanje principa koje su nam doneli japanski učitelji vlastitom životu, okolini i uslovima. Aine kaže da je naučila mnoge japanske kuvarske tehnike i prihvatila mnogo namirnica koje dolaze iz Japana. Veruje, međutim, da je za optimalnu ravnotežu i zdravlje važno da su osnovne namirnice u ishrani lokalno proizvedene i da su sezonske, što posebno važi za voće i povrće. Hrana koja može biti prirodno očuvana i dehidrirana može doći iz udaljenih krajeva i ta vrsta hrane dostupna je u mnogim mestima.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.