Manastirska jela: hilandarski pasulj (RECEPT, POSNO)
U posni pasulj možete dodati i malo kuvanog spanaća da obogatite ukus!

Uveče, uoči kuvanja, pasulj otrebite, operite i potopite u posudu sa hladnom vodom. Ujutro, nabrekla zrna procedite i pristavite u lonac na štednjak, prelivši ga novom vodom. Kada tečnost proključa, odlijte je i uspite čistu, hladnu vodu. (Ove dve, odlivene, tečnosti možete koristiti za kupke.)
U lonac sipajte krupno isečen crni luk, pola količine od pasulja i maslinovo ulje (ako je dan kada se, po Tipiku, ulje koristi). Kuvajte na tihoj vatri. Na polovini kuvanja blago promešajte drvenom varjačom. Pri kraju kuvanja, stavite dve do tri iseckane, manje glavice crnog luka, malo belog luka i crvenu, mlevenu, slatku papriku.
Kada je pasulj kuvan, zrna meka, voda skoro isparila, u lonac stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz (trećina količine pasulja), so i dosta peršunovog lista. Jelo neka još neko vreme krčka.
Izvor: Manastirska trpeza
Manastirska jota od povrća: bogato jelo od pasulja, kupusa i krompira (VEGAN + RECEPT)
Ostali članci
-
RECEPT ZA SOČAN KOLAČ OD JOGURTA I LIMUNA:…
Kremasto i sočno - recept za brz kolač sa limunom i jogurtom koji će vas…
-
RECEPT ZA ČOKOLADNE KOCKE SA KOKOSOM I BANANAMA:…
Bez jaja, bez mleka - ovaj čokoladni kokos kolač je zaista neodoljiv!
-
RECEPT ZA ZIMSKU SALATU KOJU ĆETE PRAVITI ČESTO:…
Recept za zimsku salatu od 3 sastojka - spremna za 10 minuta!
-
OVA BILJKA JE JEDNA OD NAJZDRAVIJIH NA SVETU: Evo…
Ova biljka spada u najzdraviju hranu na planeti!
Komentari
Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.