MAGIČNI NAPITAK KOJI SE ZA LEČENJE KORISTI VEKOVIMA: Evo koje su dobrobiti moćne kombuhe za zdravlje

Evo koja su lekovita dejstva magičnog napitka od kombuhe!

Priče o magičnom napitku koji leči sve prate kombuhu već stotinama godina. Posebno plodno tlo za uživanje u anegdotama o čudesnim izlečenjima kombuha je našla na zapadu. Ovaj jednostavni i ukusni napitak ipak moramo sagledati u pravom svetlu. U tome će nam pomoći Manja Stanković, osnivač HerbaZen-a i kreator nekoliko varijacija napitka sa kombuhom.

Pročitajte još:

Napitak od čudesne biljke: pomaže kod lošeg raspoloženja i sprečava različite tegobe (RECEPT)

7 napitaka za 7 dana brzog i zdravog mršavljenja: napravite sami detoks eliksire (RECEPT)

Napitak za mršavljenje od lanenog semena i cimeta (RECEPT)

Kombuha je, pre svega, domaći fermentisani napitak koji se dobija od zelenog ili crnog čaja, šećera i simbiotske kulture različitih bakterija i gljiva. Tokom fermentacije se dešava prava hemijska simfonija, kako bismo na kraju dobili ovaj napitak koji nosi i oznaku funkcionalnog napitka. To znači da je bogat različitim nutrijentima pogodnim za telesno zdravlje. Ipak, kombuha ne može zameniti uravnoteženu ishranu i svakako je preporuka da ona bude još jedna dopuna u bogatom i zdravom jelovniku.

Značajan uvid u popularnost ovog napitka nam daje i podatak da su tržišne analize predviđale najveći porast prodaje kombuhe od 2015. do 2020. god. u segmentu funkcionalnih napitaka [Kombucha Market by Types (Bacteria, Yeast, Mold, Others), by Flavors (Herbs & Spices, Citrus, Berries, Apple, Coconut & Mangoes, Flowers, Others) & by Region – Forecasts to 2020]. Vernost koju konzumenti kombuhe pokazuju je pomogla ovom skromnom napitku da postane deo skupih trgovinskih lanaca zdrave hrane, elitnih barova i restorana, dok i dalje može krasiti i naš kuhinjski enterijer, pozivajući nas da ga probamo i uživamo u ukusu.

Šta je kombuha i koje su tačno dobrobiti njenog korišćenja?

Kombuha je, najjednostavnije rečeno, jedan zdravi mikrosvet u napitku. Zaprvo, sve počinje sa blago zašećerenim čajem (crnim ili zelenim) i pelcerom kombuhe koji pluta po površini. Taj pelcer je ključ svega. To je zapravo glavni grad tog mikrosveta, a dva glavna stanovika su kvasac i acetna bakterija. Proces fermentacije je jako interesantan, jer se uzajmno dešavaju dva procesa. Kvasac se hrani šećerom iz čaja i pretvara ga u ugljen-dioksid i alkohol, dok acetna bakterija konzumira alkohol i pretvara ga u acetnu kiselinu, odnosno, probiotik i samim tim alkohol biva pretvoren u materiju koja je potpuno zdrava za naše telo. Ovaj proces traje 7–10 dana, jer tako dobijamo ovo lekovito bezakoholno piće.

Odakle nam kombuha dolazi i šta se tačno dešava tokom procesa fermentacije?
Kombuha je napitak koji postoji više od 2000 godina. Kao i sve što ima toliko dugu istoriju, tačno poreklo je maglovito, ali najpopularnija teorija je da se prvo pojavio na teritoriji drevne Kine, a tvorac ovog napitka bio je poznati korejski lekar tog vremena – dr Kombu. Na kineskom se čaj kaže „Cha”, pa otuda i ime napitka – KOMBUCHA. Iz Kine se širi u Vijetnam, Koreju, Istočnu Rusiju i Japan, gde biva posebno prihvaćen od strane samuraja, jer su verovali da je to piće besmrtnosti – eliksir života – pa su u svaku borbu nosili kombuha napitak.

Koje su dobrobiti kombuhe po zdravlje?

Veoma je bitno da vodimo zdrav život i da se zdravo hranimo i da u dnevne navike uvrstimo i kombuhu. Naša Kombuha se pravi od listova zelenog čaja vrhunskog kvaliteta, a odavno su poznate dobrobiti ovog čaja: bogat je antioksidantima, stimuliše topljenje masti, a zbog svoje visoke pH vrednosti je i antikancerogen. Kako kombuha prolazi kroz proces fermentacije, dolazi do stvaranja prirodnog probiotika koji je idealan za naš digestivni trakt (pospešuje varenje i čišćenje tela). Takođe, koristimo niz drugih pojedinačnih zdravih sastojaka u našim ukusima, kao što su kurkuma, zova, šljiva, itd.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.